Ellenőrzéssel fenyegeti a magyarokat a szlovák nyelvrendőrség

Infostart
2010. május 18. 19:57
Bejelentése ellenére nem vizsgálódott kedden a szlovák kulturális minisztérium ellenőrző csoportja a Magyar Koalíció Pártjánál - mondta el Dunajszky Éva, az MKP szóvivője az Inforádiónak. A szlovákiai magyarok által csak nyelvrendőrségnek nevezett szervezetnél feltehetőleg bepanaszolták a magyar pártot.

Nyugtalanítják a magyarokat a szlovák nyelvrendőrség ellenőrzései - közölte a Magyar Koalíció Pártjának szóvivője.

Dunajszky Éva hozzátette: a szlovák alkotmány szerint az ország területén élő kisebbségeknek joga, hogy anyanyelvükön juthassanak hozzá az információkhoz.

Megmagyarázhatatlannak tartják, hogy miért épp a magyar kisebbség körében vizsgálódnak a szlovák hatóságok, és miért nem zavarják őket a multik angol nyelvű reklámjai - jegyezte meg a párt szóvivője, aki úgy véli, elfogadhatatlanok Robert Fico kormányának megfélemlítő módszerei.

Ezt egyértelműen a magyar kártya kihasználásának érzik a közelgő parlamenti választósok előtt - fűzte hozzá.

A szóvivő elképzelhetőnek tartja, hogy bejelentésre kezdtek el vizsgálódni a szlovák rendőrök, bár erről nincsenek információik.

A hatóságok egyelőre nem jelentek meg a keddre megígért időpontban a pártnál, az MKP vezetői ennek okát sem tudják - tájékozatott Dunajszky Éva.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást