Hetven éve nem volt ilyen különleges helyzet Nagy-Britanniában

Infostart
2010. május 17. 20:01
A nagy-britanniai választások legfőbb érdekessége, hogy 70 év óta nem kellett koalícióban gondolkodnia az angol politikának - vélte az InfoRádió Aréna című műsorában Pallai Péter újságíró, a BBC volt munkatársa.

Hetven év óta először kell koalíciós kormányban gondolkodnia a brit választáson nyertes pártnak - mondta az InfoRádiónak Pallai Péter, a BBC volt munkatársa. Az újságíró hozzátette: hetven évvel ezelőtt háborús helyzet volt, és akkor a koalíció elsősorban a nemzet egységét fejezte ki, és nem annyira a választások kimenetelét.

Az idei május 6-ai brit választás eredményeképp bár a Konzervatív Párt győzött, nem tudta megszerezni a stabil kormányzáshoz szükséges abszolút többséget, ezért koalícióra kényszerült a liberális demokratákkal.

Azért is számít kivételes helyzetnek a mostani, mert a brit választási rendszert éppen arra találták ki, hogy a győztes párt megszerezze az abszolút győzelmet. A győztes mindent visz elvből következik, hogy nagyon ritka az, amikor egy pártnak koalícióra kell lépnie - hangsúlyozta Pallai Péter.

Hanganyag: Ignáth Márk


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást