Mit kell tudni az új brit miniszterelnökről?

Infostart
2010. május 13. 18:20
Tizenhárom év munkáspárti kormányzás után David Cameron személyében ismét konzervatív miniszterelnöke van a briteknek. A Daily Mirror összegyűjtötte, mit érdemes tudni a liberális demokratákkal koalíciót kötő konzervatív politikusról.

1. Az Egyesült Királyság újdonsült miniszterelnökének teljes neve David William Donald Cameron. A 44 éves brit politikus jómódú családban született, édesanyja arisztokrata felmenőkkel büszkélkedhet, édesapja pedig brókerként szerzett vagyont.

2. A Konzervatív Párt vezére egyenes ági leszármazottja IV. Vilmosnak, Viktória királynő nagybátyjának, méghozzá a király és az ír színésznő, Dorothea Jordan bensőséges kapcsolatának köszönhetően. A párnak tíz törvénytelen gyermeke született.

3. A liberális demokratákkal koalíciót alakító miniszterelnök a Heatherdown előkészítő iskolába járt, ahol többek között II. Erzsébet királynő legfiatalabb fia, Edward herceg, valamint a brit színész, David Niven is tanult.

4. Egy drogbotrány miatt kirúgták az Eton magániskolából, ennek ellenére az oxfordi egyetemen folytathatta tanulmányait, filozófiát, közgazdaságtudományt és politológiát hallgatott. Tagja volt a Bullington Clubnak, amely fülsüketítő fesztiváljairól, a tagok alkoholfogyasztásáról és rossz magaviseletéről vált hírhedtté.

5. Először keresztapja, az egykori konzervatív országgyűlési képviselő, Tim Rathbone mellett kóstolhatott bele a politikába. Egyetemi tanulmányainak megkezdése előtt három hónapot töltött kutatóként a konzervatív pártnál.

6. A pletykák szerint első állását egy tekintélyes ismerősnek köszönheti, aki egyenesen a Buckingham Palotából hívta fel a Konzervatív Párt Kutatási Központját, és ajánlotta nekik a későbbi politikust. Cameron 1992-től Norman Lamont pénzügyminiszter tanácsadójaként dolgozott, 1994-ben pedig a Carlton Communications nevű cégnél helyezkedett el.

7. 2005-ben alulmaradt párton belüli nagy riválisával, a konzervatív jogvédő David Davisszel szemben.

8. Miután a Konzervatív Párt vezetője lett, egy ideig kerékpárral járt munkába - így hangsúlyozva, mennyire fontosnak tartja a környezetvédelmet.

9. Cameron 1996-ban feleségül vette Samantha Sheffieldet, egy milliomos földbirtokos lányát. Eddig három gyermekük született, szeptemberre várják a negyediket. Legidősebb fiuk, Ivan egy ritka betegségben szenvedett, egy éve hunyt el.

10. A britek új kormányfője több szempontból is rekorder. Negyvenhárom évével ő Nagy-Britannia elmúlt kétszáz évének legfiatalabb miniszterelnöke, és ő az első, aki hét évtized után koalíciós kormányzásba kezd.