Fico: Válaszlépésekre számíthatnak azok a szlovákok, akik a kettős állampolgárság mellett döntenek

Infostart
2010. május 13. 11:18
A szlovák miniszterelnök szerint a kettős állampolgárságról szóló magyar törvény biztonsági kockázatot jelent Szlovákia számára. Robert Fico bejelentette: a jogszabály elfogadása után Pozsony azonnal az EBESZ kisebbségi főbiztosához fordul.

Robert Fico rendkívüli sajtóértekezletén kemény szavakkal ítélte el a magyar parlament tervezett döntését és általában a Fidesz politikáját. Főleg amiatt neheztelt, hogy Budapest nem konzultált a kettős állampolgárságról szóló jogszabályról Pozsonnyal, szerinte a Magyar Köztársaság ilyen egyoldalú lépése ellentétes a két ország közötti alapszerződéssel és a nemzetközi jog megsértését jelenti.

Fico arra figyelmeztetett, hogy a törvény elfogadása sérti a jószomszédi viszony elveit. Mint mondta ezt a lépést a Fidesz részéről egoista, arrogáns és veszélyes eljárásnak tartja. Rámutatott arra, hogy a magyar parlament tervezett döntése lényegesen befolyásolhatja a szlovákiai júniusi választások előtti légkört, és a gyakorlatban a szlovák- magyar kapcsolatok romlását eredményezheti.

Bejelentette, hogy a pozsonyi külügyminisztérium tegnap este konzultációkra visszarendelte Budapestről Szlovákia nagykövetét. Szlovákia a jogszabály elfogadása után azonnal az EBESZ kisebbségi főbiztosához fordul. Fico azt sem zárta ki, hogy Pozsony kezdeményezni fogja az Európai Unió nagyköveteinek rendkívüli tanácskozását is.

A kormányfő szavaiból burkolt fenyegetés is elhangzott - mint jelezte, válaszlépésekre számíthatnak azok a szlovákiai polgárok, akik a kettős állampolgárság mellett döntenek. Mint mondta, Csehországban az, aki megkapja más ország állampolgárságát, automatikusan elveszti a cseh állampolgárságot.

A szlovák miniszterelnök jelezte, amennyiben a magyar parlament pénteken elfogadja a jogszabályt, javasolni fogja szlovák törvényhozás rendkívüli ülésének összehívását.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást