Magyar származású brit képviselőjelölt

Infostart
2010. május 9. 08:45
A brit parlamenti választások nagy csalódást okoztak a liberális demokratáknak, akik az előzetes várakozások alapján joggal reménykedhettek abban, hogy megszorongatják a Munkáspártot és a konzervatívokat. Az egyik észak-angliai választókerületben egy magyar származású liberális jelölt is indult. András Péter, aki korábban Romániában az RMDSZ színeiben politizált, az InfoRádiónak azt mondta: a kampányban nem érték személyes támadások amiatt, hogy csak tíz éve él Nagy-Britanniában.

A 650 képviselői helyből mindössze 57-et szerzett meg a brit Liberális Demokrata Párt a csütörtöki nagy-britanniai választáson, ahol az előzetes felmérésék szerint a liberálisoknak még arra is volt esélyük, hogy a kormányzó Munkáspártot megelőzzék.

A Nick Clegg által vezetett párt azonban nem tudott kiugró eredményt elérni és meglepetést okozni, mégis, a választás után királycsinálóvá válhatnak a liberálisok, miután úgy tűnik, a nyertes, de az abszolút többséget megszerezni nem tudó konzervatívoknak szövetségre kell lépniük velük a stabil kormányzás érdekében.

A liberális demokraták színeiben egy romániai magyar is indult a képviselőségért. András Péter, vagy ahogy angolul írja, Peter Andras 2000-ben költözött Angliába, ahol csatlakozott a libdemekhez. A Gatesheadben élő politikus, aki egyébként a Newcastle-i Egyetem docense, 2007-ben és 2008-ban is indult a helyhatósági választásokon, most csütörtökön pedig a parlamenti voksoláson lehetett rá ikszelni mint a Washington & Sunderland West választókerület liberális jelöltje.

A körzetben a Munkáspárt politikusa nyert valamivel több mint 52 százalékkal, közel 30 százalékkal megelőzve a konzervatív kandidálót, míg a magyar származású politikus 17,1 százalékkal a harmadik helyen végzett.

Mielőtt Angliába költözött, a romániai RMDSZ-ben politizált. Már ott is a liberális értékeket képviseltem - mondta az InfoRádiónak András Péter, aki alapítója volt a romániai magyar társadalom egyik első non-profit szakmai szervezetekének, a Civitas Alapítványnak 1992-ben.

Bevándorlóként a bevándorlás-ellenes kampányban

Az idei parlamenti választások egyik fő témája a bevándorlás kérdése volt. Nem véletlen, hiszen rengeteg külföldi érkezik Nagy-Britanniába a jobb megélhetés reményében, és a közvélemény egyre türelmetlenebb, amiért a bevándorlók elveszik a munkalehetőségeket, a közintézmények pedig egyre nehezebben bírják a bevándorlók miatt megnövekedett terheket.

A David Cameron vezette Konzervatív Párt a választási kampányban leszögezte: még az EU-hoz újonnan csatlakozó országok polgáraival szemben is átmeneti korlátozást kell bevezetni, és összességében a jelenlegi néhány százezerről néhány tízezerre kell csökkenteni az évente Nagy-Britanniába érkező letelepülők számát.

Ezzel szemben a liberális demokraták szerint a legjobb megoldás az lenne, ha amnesztiában részesítenék még az illegális bevándorlókat is, bevonva őket a gazdaság szürkésfekete zónájából a törvényes - és az adóhivatal által is látható - szférába.

András Péter szerint nem értek el jó eredményt azok a pártok, akik bevándorlás ellenes politikával kampányoltak. Õt személyesen nem érték támadások amiatt, hogy csak tíz éve él a szigetországban. Egyetlen esetet említett: a Daily Telegraph összeállítást közölt a liberális jelöltekről, akik közül külön kiemelték a - mint fogalmazott - "nem szokványos hátterűeket". Természetesen a listán ott volt ő is, mint aki mindössze egy évtizede él Angliában.

Fasírtban

A konzervatív és a liberális párt tárgyalói vasárnap délelőtt ülnek le, hogy közelítsék álláspontjukat az együttműködés - netán koalíció - reményében. Nick Clegg pénteken azt mondta, hogy a toryknak van joguk megpróbálni először a kormányalakítást, mivel ők kapták a legtöbb szavazatot.

A liberális demokraták támogatására a 13 éve kormányzó, de most csak második helyre szorult Munkáspárt is igényt tartana. Gordon Brown jelenlegi kormányfő kijelentette: ha a liberálisok nem tudnak megállapodni a konzervatívokkal, akkor a Labour ajtaja nyitva áll előttük.

Nincs előzetes preferenciánk, hogy kikkel léphetünk koalícióba - mondta András Péter, aki hozzátette: nem annyira rendkívüli a helyzet, mint ahogy azt a sajtó beállítja, de tény, hogy az Egyesült Királyságban nem túl gyakori a koalíciós kormányzás - a második világháború óta nem volt erre példa a szigetországban.

Hanganyag: Szvetnik Endre


KAPCSOLÓDÓ HANG:
András Péter 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
András Péter 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást