Erősít az izlandi vulkán! Spanyolország kaphatja a hamufelhőt

Infostart
2010. május 7. 18:47
A következő napokban várható, hogy jelentőseb elterjedésű lesz a vulkáni hamufelhő, mivel az április közepe óta aktív izlandi vulkán újra nagy magasságba lövelli ki a hamut. A londoni előrejelzések szerint úgy tűnik, a Brit-szigeteken fellélegezhetnek, a spanyolok viszont most szembenézhetnek a hamufelhő hatásaival - írja a Tűzhányó blog egyik szerzője, Harangi Szabolcs egyetemi tanár.

A vulkáni működés továbbra is intenzív, sőt úgy tűnik, hogy a csütörtöki eseményekhez képest is hevesebbek a kitörések! Nem könnyű egy webkamerán keresztül értékelni azt, hogy vajon mi is történik, tehát a következtetéseknek van egyfajta bizonytalansága, de úgy tűnik nekem, hogy a kitörés jellege subpliniusi jellegűvé vált - írja Harangi Szabolcs, az ELTE tanszékvezetője a Tűzhányó blogon.

Ez azt jelenti, hogy a robbanásos kitörést alapvetően a magmában lévő gázok irányítják, nem a környező olvadékvízzel való keveredés. A robbanásos kitörés hevessége azonban már túlmegy az egyszerű stromboli-típusú lávatűzijáték kitörésen.

A vulkáni hamu elterjedése is meglehetősen nagy, tehát a subpliniusi besorolás helyénvaló lehet. A kitörési felhő magassága megközelíti az április közepére jellemző magasságot, bár azt nem éri el.

A geológus a blogon azt írja, hogy a hamufelhő magasságát 8 kilométeresre becsüli. Elképzelhető, hogy az elmúlt napokban feltörő friss magma "elkezdett dolgozni" és ez okozza a hevesebb kitörési fázist.

A következő napokban várható, hogy jelentőseb elterjedésű lesz a vulkáni hamufelhő, a kérdés csak az, hogy az uralkodó szelek merre hajtják majd a vulkáni anyagot? A londoni VAAC előrejelzése szerint úgy tűnik, a Brit-szigeteken élők, illetve az oda utazók fellélegezhetnek, a spanyolok viszont most szembenézhetnek a hamufelhő hatásaival - írja a vulkanológus egyetemi tanár.