A liberálisok kegyeit keresi a nyertes és a vesztes is a választások után

Infostart
2010. május 7. 16:46
"Átfogó" tárgyalási javaslatot tett a Liberális Demokratáknak pénteken David Cameron, a brit Konzervatív Párt vezére és miniszterelnök-jelöltje. A csütörtöki nagy-britanniai választáson a toryk nyerték a legtöbb mandátumot, de nem tudták megszerezni az abszolút többséget. Gordon Brown a miniszterelnöki rezidencia előtt tett nyilatkozatában azt mondta: ha Clegg és Cameron tanácskozása meghiúsul, készen áll arra, hogy tárgyaljon a liberális vezetővel.

David Cameron, a brit választásokon győztes Konzervatív Párt vezetője felkérte a liberális demokratákat, hogy kezdjenek tárgyalásokat egy lehetséges együttműködésről az új parlamentben.

A csütörtöki nagy-britanniai választások eredményeképpen a győztes konzervatívok nem tudták megszerezni az abszolút többséget, ám ha sikerül megállapodniuk a liberális demokratákkal, akkor meglehet a kényelmes szavazattöbbség a Munkáspárttal szemben.

A Konzervatív Párt várhatóan 305 képviselőt küldhet az új parlamentbe, amely 19 mandátummal marad el az abszolút többségtől. A Munkáspártnak nem sokkal a szavazatszámlálás vége előtt 258, a liberálisoknak pedig 57 mandátuma van.

Kerülgeti a forró kását


David Cameron londoni sajtótájékoztatóján bár nem használta a koalíció kifejezést, utalt arra, hogy a két párt közötti kapcsolat több lehet, mint egy "bizalmi és támogatói egyezmény" az alsóházban.

Az Egyesült Királyságnak egy erős és stabil kormányra van szüksége, és minél előbb - hangsúlyozta a konzervatívok vezetője, aki arra sürgette a liberális demokratákat, hogy dolgozzanak együtt a konzervatívokkal. Ez jelenthet kisebbségi kormányzást vagy "egy erősebb, együttműködőbb opciót" is.

Korábban Nick Clegg, a liberális demokraták vezetője azt mondta: bár a politikai helyzet "ingatag", a toryknak van joguk kormányozni. Mint fogalmazott, ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, miszerint a legtöbb mandátumot szerzett pártnak van joga kormányt alakítani - egyedül vagy más pártokkal együttműködve.

Brown megérti Clegget

Gordon Brown a miniszterelnöki rezidencia előtt tett nyilatkozatában azt mondta: megérti és tiszteletben tartja Nick Clegg álláspontját. Hozzátette: ha Clegg és Cameron tanácskozása meghiúsul, készen áll arra, hogy tárgyaljon a liberális vezetővel, akivel lehetnek közös témák, például a politikai reform és a gazdasági kihívásokkal való szembenézés.