Minden megváltozhat Nagy-Britanniában

Infostart
2010. május 6. 13:44
Nagy-Britanniában megkezdődött az utóbbi tíz év legizgalmasabb parlamenti választása. A voksolás előtt úgy tűnt, hogy nagyon szoros eredmény, és a brit politikában ritka koalíciós kormányzás várható, a ma közölt felmérések szerint azonban az ellenzéki konzervatívok 13 év után visszatérhetnek a hatalomba.

Magyar idő szerint este tízig szavazhatnak a britek a hagyományosan nem hétvégén, hanem munkanapon tartott parlamenti választásokon. 649 westminsteri - a brit rendszer értelmében csak egyéni, és nem listás - mandátum sorsa dől most el, Angliában pedig helyi önkormányzati képviselőket is választanak a polgárok.

A mostani az utóbbi idők egyik legizgalmasabb voksolása, és a hangulat ahhoz mérhető, mint amikor 13 évvel ezelőtt Tony Blair és Munkáspártja leváltotta a konzervatívokat.

A kampányban első számú kérdés volt a gazdaság állapota, és a nagy pártok elismerték, hogy a talpra álláshoz csökkenteni kell a költségvetési kiadásokat. Az ígérgetés így arról folyt, hogy ki tudja mindezt kevesebb áldozattal levezényelni.

Brown bukhat

A választók jelentős része a mostani miniszterelnököt Gordon Brownt tartja felelősnek a válságért, akik korábban pénzügyminiszterként még egy aranykornak képzelt időszakban felelt az ország pénzügyeiért. Az ellenzéki konzervatívok demokratikusabb társadalmat, de megszorításokat ígérnek, hogy csökkentség az ország eladósodottságát.

Nem tudni, foglalkoztatta-e az Európai Bizottságot, hogy kihathat a választások eredményére az általa nemrég közzétett jelentés, amely szerint az év végére Nagy-Britannia lehet az EU legeladósodottabb állama, megelőzve még a forrongó Görögországot is.

A közlés a toryk malmára hajtja a vizet, akik azt mondják: ha az emberek el akarják kerülni országuk hitelbesorolásának leminősítését, és a görögökéhez hasonló bajokat, akkor most kell megnyirbálni a közkiadásokat.

Reggel még a liberális Guardian című lap is olyan közvélemény-kutatási eredményt publikált, amely szerint a konzervatívok 8 százalékkal vezetnek, és 13 év után visszatérhetnek a hatalomba. A nagy kérdés az, meglesz-e az abszolút többségük, vagy más pártokkal kell alkudozniuk, ami nem gyakori a brit politikában.

Döntő lehet a LibDemek szerepe

Egy ideig úgy tűnt, hogy a választók tömegesen pártoltak át az új politizálást ígérő Liberális Demokratákhoz, akik ellenezték az iraki háborút, és akik közül alig néhányan keveredtek bele a parlamenti költségtérítési botrányokba. A felmérések szerint azonban a LibDemek támogatottsága némileg visszaesett, ami sok mandátumba kerülhet.

Az, hogy a toryk alakíthatnak kormányt, korábban aggodalmat keltett Európában, mivel az euroszkeptikusok nyomására David Cameron pártvezér az Európai Parlamentben hátat fordított hagyományos konzervatív partnereivel és radikális erőkkel kötött szövetséget.

Nagy-Britanniában hagyományosan közösségi élmény a választás, amely Magyarországhoz képest - és a politikai ellentétek dacára - általában jó hangulatú. Szerdán hirdették ki a választásra írt popdalok versenyének győztesét. Mivel azonban egy olyan szám nyert, amely általában ostorozta az elszámolásukkal manipuláló képviselőket, nem lehetett tudni, hogy a választók kit fognak favorizálni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Magyarics Tamás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást