Megszavazta a megszorító csomagot a görög parlament

InfoRádió / MTI
2010. május 6. 18:05
Megszavazta a megszorító intézkedéseket csütörtök délután a görög parlament. A parlamenti vitában Jeórjiosz Papandreu kormányfő hangsúlyozta: próbatétel előtt áll a görög demokrácia, a szerdaihoz hasonló erőszak pedig nem megoldás a problémákra. A parlament előtt tüntetők ellen a rendőrség könnygázt vetett be.

Az egyszerű többséget igénylő szavazás során a 300 tagú parlamentben 160 mandátummal rendelkező szocialisták megkapták a rendelkezések életbe lépéséhez szükséges támogatást.

Az ország 110 milliárd eurós kölcsönre számíthat cserébe a Nemzetközi Valutaalaptól és az Európai Uniótól. A kormány tervezett lépései között a bérek és nyugdíjak csökkentése, valamint az adók emelése szerepel. Papandreu görög miniszterelnök csütörtökön kijelentette, hogy a demokrácia próbatétel előtt áll, és Görögország jövője a tét.

"Görögország jövője a tét" - jelentette ki a miniszterelnök a megszorító intézkedéseket tárgyaló parlamenti vitán. "Az erőszak nem megoldás, valamint az ország és a görögök jó hírét is megtépázza" - folytatta Papandreu. A miniszterelnök mindazonáltal optimista: "Keményen dolgozunk azon, hogy amit ma görög problémának nevezünk, az holnap a görög csodaként váljon ismertté."

Közben újból a parlament elé hívták híveiket a magánszektor és a közalkalmazottak vezető szakszervezetei (GSZEE, ADEDI): a tüntetést csütörtökön 18 órára hirdették meg. A GSZEE elítélte ugyan a szerdai erőszakot, de továbbra is kitart amellett, hogy folytatni kell a harcot addig, amíg igazságos követeléseik meghallgatásra nem találnak. Eközben Athén egy másik pontján a kommunista szakszervezet (Pame) is tüntet.

A szerdai általános sztrájk során három ember halt meg füstmérgezésben, amikor a tüntetők felgyújtottak egy bankot. Az egyik áldozat egy négy hónapja terhes, 32 éves nő volt.

Karolosz Papuliasz elnök a szerdai események után kijelentette, hogy Görögország a szakadék szélén táncol, és minden görögöt figyelmeztetett arra, hogy ne rohanjanak ész nélkül a mélység felé.

A vitákhoz hozzászólva a görög pénzügyminiszter, Jeórjiosz Papakonsztantinu csütörtökön elmondta, hogy a megszorító csomag elfogadása jelenti az egyetlen lehetőséget az államcsőd elkerülésére. Görögország 110 milliárd eurós kölcsönt kaphat az EU-tól és az IMF-től az intézkedésekért cserébe.

Vasziliki Géorgiadu politológus szerint a szerdai erőszakhullám közeledéshez vezethet a görögök és a kormány között, mivel a görögök többsége ellenzi a szélsőséges cselekedeteket.

Összecsaptak a rendőrök a tüntetőkkel

A görög rendőrök könnygázt vetettek be a parlament előtt tüntetők ellen.

A mintegy 150 főnyi, fiatalokból álló csoport kövekkel és üvegekkel esett neki a biztonsági kordonnak, mire a rendőrség bevetette a tömegoszlató fegyvert. A többség erre transzparenseket lobogtatva visszavonult a parlamenttől, egy-egy kisebb csoport kukákat borított fel és gyújtott meg.

Több mint tízezer ember tüntetett csütörtökön is a parlament előtt a megszorító intézkedések ellen tiltakozva.