Terrorizmus gyanújával tartanak fogva egy litván nőt

InfoRádió / MTI
2010. május 4. 19:37
zélsőséges iszlám csoportokkal fenntartott kapcsolat és egy orosz katonai létesítmény ellen tervezett merénylet gyanújával tartanak fogva hónapok óta egy litván nőt - közölték kedden Vilniusban a litván ügyészség képviselői.

A 20 éves Egle Kusaitét tavaly októberben tartóztatták le, miután a litván rendőrség úgy értesült, hogy Azerbajdzsánban, Üzbegisztánban és Nagy-Britanniában működő terrorista csoportokkal áll kapcsolatban.

Terrorista tevékenységgel vádolják, és ha a bíróság bűnösnek találja, tíz év börtönbüntetést is kiróhat rá. Az ügyészség a vizsgálat érdekeire hivatkozva várt több mint fél évet a letartóztatás hírének közzétételével.

Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy Egle Kusaiténak köze lehetett a negyven ember halálát és 121 sérülését okozó márciusi moszkvai metrórobbantásokhoz, ám ezt a litván ügyészség határozottan cáfolta.

A fiatal nő egyik korábbi tanára a Lietuvos Rytas című vilniusi lapnak azt mondta, hogy Egle Kusaite szoros kapcsolatot tartott fenn egy Litvániában élő korábbi csecsen lázadóval.