Hosszú évekig tarthat az olajkatasztrófa egészségkárosító hatása

Infostart
2010. május 4. 13:00
Más kontinensek partjait is elérheti az a nyersolaj, amelyből naponta ötezer hordó ömlik a Mexikói-öböl vizébe a British Petroleum elsüllyedt kútjából - mondta az InfoRádió által megkérdezett tengerbiológus. Németh Szabolcs szerint a szennyeződés már eddig is óriási pusztítást végzett a tenger élővilágában.

Mivel a kőolaj fajsúlya kisebb a vízénél, összefüggő foltokat alkotva elzárja a levegőtől a felszínt. Ez óriási gond az élőlényeknek, mert nem kapnak oxigént - elemezte a Mexikóiói-öbölben kialakult helyzetet Németh Szabolcs. A tengerbiológus elmondta: emellett az olaj a fényt sem engedi át, ami nélkül a tápláléklánc alapját képező fitoplanktonok szintén elpusztulnak.

Ha eléri a partokat, ott szintén komoly kárt okoz az olaj, mert igen nehéz a kövekről, homokról eltávolítani - taglalta a szakértő. Ráadásul a madarak tollára és a tenger mellett élő emlősök szőrére levakarhatatlanul rátapad, s ez csökkenti a hőszigetelő képességet és az egyedek kihűlnek.

A tengerbiológus szerint a Mexikói-öbölbe ömlött kőolaj évek múltán akár Európa partjait is elérheti, mert a torony környékén nem tudják mindet összegyűjteni. Ez az uralkodó áramlatoktól is függ - jegyezte meg.

Németh Szbolcs közölte: a kőolaj ciklikus, rákkeltő szénhidrogéneket tartalmaz, aminek embriókárosító hatása lehet. Ezért a környezetszennyezés nem csak most veszélyes, hanem évek múlva is károkat okozhat.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a mostani baleset csak csepp a tengerben, hiszen az olajszállító tankerek rendszeresen mossák a tartalmukat a tengerbe. Évente sok százezer tonna káros anyag kerül így a vízbe - fűzte hozzá Németh Szabolcs.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást