Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Clinton több arab erőfeszítést kér a közel-keleti béke érdekében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
További erőfeszítéseket kért Hillary Clinton amerikai külügyminiszter az arab országoktól a palesztinok támogatása, az Izraelnek történő kéznyújtás és a térségbeli radikálisok felfegyverzésének beszüntetése érdekében, hogy ezzel előmozdítsák a közel-keleti békefolyamatot.

Clinton a befolyásos Amerikai Zsidó Tanács tagjai előtt mondott beszédében úgy vélte: határozott intézkedésekre van szükség annak érdekében, hogy az arab országok megmutassák Izraelnek, a palesztinoknak, valamint saját népüknek, lehetséges a (közel-keleti) béke, amely kézzelfogható eredményeket fog hozni.

Clinton kérte Szíriát, szüntesse be a Hezbollah libanoni síita szervezetnek és a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin radikális iszlamista mozgalomnak a fegyverek szállítását. Az arab országokat felhívta, továbbra is támogassák, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök tárgyaljon Izraellel, valamint nyújtsanak több pénzügyi segítséget a működőképes palesztin intézményrendszer létrehozásához.

Az arab országok külügyminiszterei szombaton ülnek össze, s Clinton reményei szerint támogatják majd a félbeszakadt izraeli-palesztin béketárgyalások felújítását célzó amerikai javaslatot.

Az amerikai külügyminiszter szorgalmazta, hogy az arab országok nyújtsanak kezet Izraelnek, bizonyítsák, hogy véget ér a zsidó állam regionális elszigeteltsége.

Izraeltől Clinton azt várja, hogy tartsa tiszteletben a palesztinok jogos törekvéseit, szüntesse be a zsidó telepek építését, elégítse ki a gázai övezetben a humanitárius szükségleteket, és támogassa a Palesztin Hatóságnak a palesztin intézményrendszer kiépítését célzó erőfeszítéseit.

Barack Obama amerikai elnök szeretné elérni az izraeli-palesztin béketárgyalások felújítását, de erőfeszítései eddig eredménytelenek maradtak.