eur:
395.52
usd:
372.31
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Magyarország megkapja az amerikai segélyt

Magyarország 9,98 millió dollár értékű segélyt kap a Pentagontól; az amerikai kongresszus jóváhagyta a magyar honvédség afganisztáni misszióját támogató, felszerelésből és kiképzésből álló programot.

A washingtoni törvényhozás a magyar katonák kiképzését és Afganisztánba telepítését segítő programot szerdán hagyta jóvá.

Az Egyesült Államok forrásokat biztosít azoknak a magyar katonáknak, akik részt vesznek az afgán kormányzati intézmények erősítését és további legimitálását célzó műveletekben - olvasható az indoklásban.

Az amerikai védelmi minisztérium március végén jelentette be, hogy több más állam mellett Magyarország különleges pénzsegélyben részesül az Afganisztánba utazó csapatok "képességeinek javítására".

Nyolc ország összesen 350 millió dollárt kap a segélyezés keretében. Magyarország, Grúzia, Horvátország, Észtország, Litvánia és Lettország - e hat államnak 1300 katonája szolgál Afganisztánban - összesen 50 millió dollárt kap, az összeget nagyjából egyenlő arányban osztják el közöttük.

A Pentagon a segélyezés bejelentésekor közölte: a pénzt arra költik, hogy az érintett országok katonái jobban együtt tudjanak működni a terrorellenes és stabilizációs műveletekben az amerikai erőkkel Afganisztánban.

A Los Angeles Times a bejelentés kapcsán április elején arról írt: a Pentagon azért ad dollármilliókat a kisebb partnerországoknak, hogy az egyre népszerűtlenebb afganisztáni háborúban való részvétel folytatására ösztönözze azokat. A segélyezésnek a lap szerint az az üzenete, hogy a terrorellenes küzdelem mellett elkötelezett országok jutalmat kapnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 20:19
×
×
×
×