Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Azonnal abszolút többséget szerezhet Kaczynski ellenfele

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Már a lengyelországi elnökválasztás június 20-i első fordulójában megszerezheti a szavazatok abszolút többségét a Polgári Platform jelöltje, Bronislaw Komorowski. A házelnök ellenfele Jaroslaw Kaczynski, akinek 27 százalékos támogatottsága Tischler János történész szerint az ikertestvére halála miatti gyász múlásával csökkenhet.

Komorowski házelnök támogatottsága egy friss közvélemény-kutatás szerint 52 százalékos, míg a közelmúltban elhunyt államfő ikertestvérét, Jaroslaw Kaczynskit a választók 27 százaléka látná szívesen az elnöki székben - mondta az InfoRádió által megkérdezett Lengyelország-szakértő.

Tischler János szerint ugyanakkor a pillanatnyi érzelmi töltést jól jelzi, hogy az egyik lengyel közvélemény-kutató cég a napokban készült vizsgálata szerint az elhunyt Lech Kaczynski államfő tevékenységét április elején a megkérdezettek 27, most pedig 50 százaléka értékelte jónak.

A történész hozzátette: nem lehet tudni, hozzájárulhat-e elhunyt testvérének pozitív megítélése ahhoz, hogy Jaroslaw Kaczynski támogatottsága nőjön a következő hetekben. Tischler János inkább arra számít, hogy a volt miniszterelnök szimpatizánsainak száma inkább csökken majd.

A Szmolenszk mellett történt tragédia emléke még nagyon friss, de csak most kezdődik a kampány, ráadásul már most látszik, hogy a visszafogottság, amely Lech Kaczynski és a többi politikus temetéséig jellemezte a lengyel belpolitikai életet, eltűnőben van, a pártok újra egymásnak estek - fűzte hozzá a szakértő.

Hanganyag: Nagy Tamás