Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Túlsózott gulyásnak nevezi a pozsonyi Pravda a Fidesz győzelmét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szlovákiai nyomtatott és elektronikus sajtó is kiemelt helyen számol be a magyarországi választás második fordulójáról. A Pravda szerint Orbán Viktor túlnyerte a választást, és bármit megtehet, de a cikkíró szerint a dolgok nem ilyen egyszerűek.

A pozsonyi Pravada kommentárja szerint a gulyást túl lehet sózni, a választást meg túlzott arányban lehet megnyerni. Ezt most megmutatta Orbán Viktor, aki a Fidesszel az egész magyar politikai szinteret uralja - véli a cikk írója.

Hasonló hatalmi monopóliumot Közép Európában az elmúlt húsz évben egy párt sem élvezett. A jövendő magyar kormányfő elégedetten dörzsölheti a kezét, hisz mindent megengedhet magának, de a dolgok nem ilyen egyszerűek - írja a Pravda.

A szerző szerint a győztes kényelmesen átalakíthatja az ország arculatát saját elképzelése szerint, de ezzel a felelősség olyan hatalmas terhe nehezedik majd vállaira, amelyet semmilyen más államférfinak nem kell egyedül viselnie.

Nyilvánvaló, hogy a válságot kezelni hatékonyabban lehet fölösleges viták nélkül. Azt, hogy egy erős ellenzék mennyire sikeresen tudja megtorpedozni a gyenge kormány reformigyekezetét, éppen Orbán Viktor szemléltette a legjobban.

Az általa keltett elvárás, miszerint a válság gödréből fájdalommentesen is ki lehet kerülni most ellene játszik majd - szögezi le a Pravda cikkírója.

Ugyancsak a Pravdának nyilatkozi a Fico-kormány korábbi külügyminisztere. Ján Kubis szerint Orbán Viktor hatalomra kerülése akkor jelenthet gondot Szlovákia és Magyarország viszonyában, ha nagyobb nacionalistának és hazafinak akar látszani, mint az őt bíráló szélsőjobb.

Kubi¹ azt mondta: a két állam viszonya a következő szlovák kormány összetételétől is függ. Úgy véli, a következő kormányt a Smer-SD állíthatja majd össze.

De ha a Ján Slota vezetette SNS-t választaná koalíciós partnerül, az "Szlovákiának rendkívüli gondokat jelentene" - szögezte le Kubi¹. Szerinte a világ rossz szemmel nézné a két ország viszonyát.

Kubis megjegyezte: a szlovák-magyar viszony sok helyütt nagyon jó,a két ország gyakran közösen lép fel az EU-ban és a NATO-ban is.

A két nép kulturális és történelmi szempontból is közel áll egymáshoz. A politikusok azonban gyakran populisták, és végül a saját maguk gerjesztette problémákat kell megoldaniuk - fejtette ki Ján Kubis a Pravdának.