eur:
392.89
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Hullámvasút Észak- és Dél-Korea között

Egy észak-koreai torpedó süllyesztette el március végén azt a dél-koreai hadihajót, amelynek következtében 46 matróz vesztette életét a Sárga-tengeren - értesült a szöuli katonai hírszerzés. Az elmúlt 60 év legnagyobb koreai konfliktusa újból kiélezte a viszonyt a két ország között.

Leginkább egy hullámvasúthoz lehetne hasonlítani Észak- és Dél-Korea viszonyát. Az elmúlt 60 évben hol javult, hol romlott a két ázsiai ország kapcsolata. Szinte minden hónapra jut olyan esemény, amikor vagy közeledik, vagy távolodik egymástól a két állam.

A március végi konfliktus azonban kiemelkedett az eddigiek közül. Egy dél-koreai hadihajó a Sárga-tengeren, nem messze az észak-koreai tengeri határtól titokzatos körülmények között süllyedt el március végén. A hivatalos közlések szerint ismeretlen eredetű robbanás történt az 1200 tonnás Cshonanon, a szöuli katonai hírszerzés viszont kiderítette, hogy egy észak-koreai torpedó találta el a hajót. 46 matróz veszett oda. Phenjan tagadja, hogy köze lenne az ügyhöz.

A két Korea között dúló 1950-53-as háború óta ez a legkomolyabb incidens a két állam között - hangsúlyozta az InfoRádiónak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai-Védelmi Kutatóintézetének igazgatója. Tálas Péter hozzátette: katonai, fegyveres incidensekre az elmúlt évtizedekben többször is volt példa.

Az ilyen incidensekre többnyire akkor kerül sor, amikor a két ország közötti viszony nem túl jó. 2008 óta a két állam közötti feszültség növekedett - mondta a szakértő, aki szerint nem lehet számítani közeledésre a közeljövőben.

Hullámvasút


Az elmúlt hónapokban több negatív esemény is történt. Észak-Korea ismét nukleáris kísérletekkel fenyegetett, és állítólag megkísérelte egy dezertőr meggyilkolását Dél-Koreában. Tavaly szeptemberben viszont épp a közeledés lehetőségeit boncolgatta a sajtó.

Akkor ugyanis Phenjan látványos gesztusokat tett a Nyugatnak és déli szomszédjának: felfüggesztette a Dél-Koreával közös határán a keszongi ipari parkba tartó forgalom korlátozását; helyreállította második katonai forródrótját is Déllel; hozzájárult ahhoz, hogy felújítsák a koreai háborúban szétszakított családok találkozóit és Észak-Korea a hónap elején Bill Clinton volt amerikai elnök közbenjárására szabadon engedett két fogvatartott amerikai újságírót.

Tavaly ősszel sokan azt gondolták, hogy a sztálinista állam azért keresi a külföld jóindulatát, mert a pénzesládáját szeretné feltölteni, miután a fegyvereladásokból származó fontos bevételei megcsappantak.

Azt megelőzően viszont megint feszült volt a viszony. Áprilisban ugyanis Észak-Korea bejelentette, egy rakéta segítségével sikeresen föld körüli pályára állított egy távközlési műholdat. Nyugati illetékesek azonban már akkor is úgy vélték, a koreai kísérlet célja valójában a nagy hatótávolságú, ballisztikus rakéta kipróbálása volt.

Másfél hónappal később pedig földalatti nukleáris robbantást hajtott végre Phenjan. Ami mindezeket összeköti, az Észak-Korea atomprogramjának leállításáról folyó hatoldalú tárgyalássorozat Dél-Korea, Japán, Kína, Oroszország és az Egyesült Államok részvételével, eddig azonban a felek érdemi eredményeket nem értek el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×