Sme: Magyarországgal és a magyarokkal volt elfoglalva a szlovák külpolitika

InfoRádió / MTI
2010. április 21. 11:12
A szlovák külpolitika a most záruló választási időszakban annyira el volt foglalva Magyarországgal és a magyarokkal, hogy szinte semmi másra nem maradt ideje - írta a Sme című szlovák liberális napilap.

"A szlovák külpolitika az elmúlt nem egészen négy évben energiája nagyobb részét a Magyarországgal szembeni szlovák eljárások megvédésére, illetve a szlovákiai magyar kisebbség ellen irányuló kormányzati lépések magyarázatára fordította. Szlovákia érdekei helyett tulajdonképpen csak a kormánykoalíció hibás lépéseit védelmezte" - olvasható a terjedelmes elemzésben.

"Elismeri ezt részben a szlovák külügyminisztérium éves jelentése is" - jegyezte meg Peter Morvay, a Sme szerzője.

Morvay szerint a Fico-kormány hatalomra kerülése után az addig aránylag nyugodt szlovák-magyar kapcsolatok gyorsan megromlottak. Az szlovák kormány nem tartotta be azt az ígéretét, hogy a kisebbségi jogok terén fenntartja a korábbi status quót. A nacionalista és idegengyűlölő Szlovák Nemzeti Pártot (SNS) magába foglaló koalíció megkérdőjelezte a szélsőséges ideológia kormányzati elutasítását.

"A szlovák-magyar államközi kapcsolatokat meghatározó legfőbb tényezőt a szlovák kormány politikája jelentette Szlovákia lakosságának egy részével, a magyar kisebbséggel szemben. A kapcsolatok szintjét elsősorban a szlovák kormány lépései határozták meg" - vélte a szerző.

Megjegyezte: a kezdetet Robert Fico kormányfő és Robert Kalinák belügyminiszter közös fellépése jelentette, amikor csalással és lényegében egy szlovákellenes összeesküvésben való részvétellel vádolták meg Malina Hedviget, a Nyitrán megvert magyar diáklányt.

A szerző ezután felsorolta a Fico-kormány magyarellenes lépéseit (földrajzi nevek írása a kisebbségi tankönyvekben, támogatási politika, amely hátrányosan megkülönböztette a magyar többségű településeket és iskolákat, Sólyom László kitiltása Szlovákiából, államnyelvtörvény), s úgy véli, hogy a habot a tortán az SNS politikusainak magyarokat sértő kijelentései alkották, amelyeket idővel - bár kissé finomabb formában - a többi kormánypolitikus is átvett.

"A kormánypártok agresszív tónusát fokozatosan a két külügyminiszter (Ján Kubis, Miroslav Lajcák) is átvette" - állította a lap. Hozzátette, hogy az elmúlt időszakban a határokon átnyúló szlovák-magyar együttműködés is visszaesett.

Lajcák a lapnak adott interjújában visszautasította azt az állítást, hogy Szlovákia az úgynevezett magyar kártyával játszana. "Ez nem a magyar kártyával való játékról szól. A probléma előttünk van, s nekünk azt meg kell oldanunk" - szögezte le.