eur:
395.14
usd:
370.78
bux:
65156.26
2024. április 19. péntek Emma

Bércsökkentés fenyegeti a dolgozókat a vulkánkitörés miatt

Elbocsátás nem, csak - kölcsönös megegyezés híján - bércsökkentés fenyegeti azokat a munkavállalókat, akik az izlandi vulkánkitörés miatt felborult légi közlekedés miatt nem tudták időben felvenni a munkát.

A kérdés több ezer európait érint, aki a vulkáni hamufelhő miatt öt napja megbénult európai légi közlekedés okán nem tudott elutazni.

Európában a dolgozókat nem lehet elbocsátani, mivel vis majorról van szó, nem pedig igazolatlan távolmaradásról.

Franciaországban a munkáltató nem bocsáthatja el alkalmazottját, ha az a légitársaság vagy az utazásszervező cég tanúsítványával, illetve repülőjegyével igazolja, hogy nem tudott munkahelyén megjelenni - mondta el Sylvain Niel munkaügyi jogász.

A munkáltató ugyanakkor nem köteles a teljes bért kifizetni, mert arra a legtöbb esetben a kollektív szerződés értelmében csak betegség miatti hiányzás esetén kötelezhető. A kölcsönös megegyezés azonban lehetséges - mondta az ügyvéd.

A Medef, a legnagyobb munkáltatói szervezet szerint lehetségesek a kölcsönös megegyezések, és a munkáltatók rövidesen tárgyalni fognak az alkalmazottakkal, esetenként szóba jöhet szabadnapok levonása is.

Más európai országokban (Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Svédország, Dánia és Finnország) nagyjából hasonló a helyzet.

Németországban a munkajogászok azonban azt javasolják a munkavállalóknak, hogy haladéktalanul értesítsék helyzetükről telefonon vagy elektronikus levélben a munkáltatójukat.

A német törvények nem szabályozzák világosan a bérkérdést arra az esetre, ha a munkavállaló vis major miatt nem tud több napon át megjelenni a munkahelyén. A munkavállalók kérhetik a munkavállalótól a kiesett napok ledolgozását, esetleg levonhatják a szabadságukból, vagy arányosan csökkenthetik a bérüket. Az érintett munkavállalók az üzemi tanácshoz vagy az érdekvédelmi szervezethez fordulhatnak a kölcsönös megegyezés érdekében.

Hasonló megoldások lehetségesek Nagy-Britanniában is: James Willis, a Thomson Snel and Passmore ügyvédi iroda munkajogásza a Guardian című napilap keddi számában rámutatott, hogy a munkáltatók csökkenthetik a béreket, de "valójában ennél sokkal megértőbbek".

A brit iparszövetség (CBI), az ország legnagyobb munkaadói szervezete eddig semmiféle felhívást nem adott ki a tagjainak az engedékenységre: "Ez minden vállalatnak a saját ügye" - közölte a CBI szóvivője.

Brendan Barber, a legnagyobb szakszervezet, a TUC főtitkára viszonyt kegyelmet kért a munkaadóktól, mondván, hogy szélsőséges lépés lenne a munkabérek megnyirbálása.

Dániában a gyáriparosok szövetsége körlevelet intézett a munkavállalókhoz, felszólítva őket, hogy kötelességük tájékoztatni a munkaadót, és visszatérésük előtt engedélyeztetni kell a további szabadság igénybe vételét, illetve a kiesett munkaidő pótlását.

A munkaadó nem köteles fizetni a távollévő munkavállalóknak - mutatott rá a LO szakszervezet, amely azt tanácsolja az alkalmazottaknak, hogy próbáljanak megegyezni a munkaadóval.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×