eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Vulkáni csiki-csuki: Magyarország légterét ismét lezárhatják

Kedden ismét teljes légtérzárlat lehet Magyarországon. Újra erősödik az izlandi vulkán hamukibocsátása, és a kilövellt hamu Nagy-Britannia felé tart - jelentette hétfőn este a brit légiforgalmi hatóság (NATS). A nyugat-európai légikikötők korábban arra készültek, hogy fokozatosan elindítják a légi forgalmat. A HungaroControl szóvivője kedd reggel az InfoRádióban közölte: fél 10-ig a korlátozott légtérzár marad életben Magyarországon. Kedden döntést hozhatnak a teljes zárlatról, ha a körülmények ezt szükségessé teszik.

Újra korlátozzák a légi forgalmat Magyarországon. Kedden reggel 8-tól várhatóan ismét kiterjesztik a légtérzárat - közölte a légi irányítást végző HungaroControl az MTI-vel hétfőn késő este. A szóvivő az InfoRádióban kedden reggel azt közölte, hogy fél 10-ig a korlátozott légtérzárlat marad érvényben. A repülési körülményeknek megfelelően ez a nap folyamán megváltozhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálattól kapott tájékoztatás alapján a HungaroControl megjegyzi, hogy hétfőn ugyan a délnyugat felől Magyarország fölé érkező időjárási front kedvező hatásának köszönhetően a vulkáni hamuval szennyezett felhőréteg északi irányban kiszorult a Kárpát-medencéből, este azonban újabb hamufelhő sodródott a légtérbe, amely az előrejelzések szerint reggel 8 óráig eléri a Budapest-Nagykanizsa vonalat.

A múlt héten pénteken 19 órakor érvénybe lépett légtérzárat hétfőn 12 órakor oldották fel. Addig egyetlen légi járat sem indult el Budapestről, vagy érkezett oda.

Enyhítő körülmények 

Hétfőn az Európai Unió tagországainak közlekedési miniszterei megállapodtak abban, hogy fokozatosan enyhítik a légtérhasználatra vonatkozó korlátozásokat, amelyeket az izlandi vulkánkitörés miatt kellett elrendelni.

A megállapodás alapján a légteret három zónára osztják: tiltott, akadálytalanul repülhető és kockázatosnak minősített körzetekre, az egyes zónák határait pedig mindig az adott országra jellemző meteorológiai viszonyok és a felhőzet függvényében határozzák meg a nemzeti közlekedési hatóságok.

Az Air France francia légitársaság keddtől fokozatosan elkezdi újraindítani járatait, miután az európai uniós hatóságok beleegyeztek abba, hogy enyhítsenek a vulkáni hamu miatt szükségessé vált légi forgalmi korlátozásokon.

A légitársaság keddtől normális rendben indítja hosszú távú járatait a fővárosból, és belföldi járatainak nagy része is elindul már. Az Air France az Orly és a Roissy-Charles de Gaulle légikikötőből indítja gépeit. A Roissyn kedd délelőtt még csak az induló járatok közlekednek majd normális rendben, déltől azonban már az európai úti célokra indulók is.

Újra több a hamu?

Finnország ezzel szemben kénytelen volt meghosszabbítani a légtér zárlatát legalább kedd 18 óráig - közölte a Finavia légiforgalmi hatóság. Hétfőn néhány óráig volt szabad a finn légtér.

Ismét erősödik az izlandi vulkán hamukibocsátása, és a kilövellt hamu Nagy-Britannia felé tart - jelentette hétfőn este a brit légiforgalmi hatóság (NATS).

A nyugat-európai légikikötők eközben arra készültek hétfőn, hogy fokozatosan elindítják a légi forgalmat.

A NATS közleménye szerint a skót légteret meg lehet nyitni kedd reggel, de az észak-írországi sorsa bizonytalan.

Anglia egyes részein kedd kora délután megnyílhat a légtér, de lehet, hogy éppen a legforgalmasabb területen, London felett nem. A helyzet az éjszaka még változhat - tette hozzá a NATS.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×