Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Légtérzárlat: Naponta 4-5 milliárd forintnak megfelelő összeget veszít a BA

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A British Airways (BA) légitársaság napi 15-20 millió fontot (4,4-5,8 milliárd forintot) veszít a légtérzárlat miatt. Hivatalos és nem hivatalos források egyaránt arra utaltak hétfőn, hogy keddtől megkezdődhet a brit zárlat enyhítése.

A BA már a vasárnapi próbarepülés után is közölte, hogy a repülési viszonyok "tökéletesek" voltak, és semmilyen probléma nem adódott.

A társaság napi 15-20 millió fontot (4,4-5,8 milliárd forintot) veszít a légtérzárlat miatt, és már jelezte, hogy pénzügyi kompenzációra tart igényt.

Lord Andrew Adonis közlekedési miniszter hétfőn azt mondta: a kormány értesülései szerint "drámai mértékben" csökkent a bajt okozó izlandi vulkán aktivitása, így közelebb került a repülési tilalom feloldásának lehetősége.

A Sky News brit hírtelevízió meg nem nevezett forrásokat idézve hétfőn olyan értesülést közölt, hogy a folyamat már másnap megkezdődhet. A tv-társaság úgy tudja, hogy a jelenlegi tervek alapján Skóciában - helyi idő szerint - kedd reggel 6 órától, Közép-Angliában déli 12 órától, az ország déli részén 18 órától nyitnák meg a csütörtök óta lezárt légteret.

A brit országos légi irányítási szolgálat (NATS) hétfőn délutánig ebből annyit erősített meg, hogy kedd reggel 7 órától a skóciai légtér nyitva lesz, de a többi országrészre vonatkozóan nem hangzott el hivatalos bejelentés.

A brit kormány hétfőn hadihajókat vezényelt európai kikötőkbe a légtérzárlat miatt külföldön rekedt britek hazatérésének segítésére.

Gordon Brown miniszterelnök közölte: a királyi haditengerészet legnagyobb repülőgép-hordozója, az Ark Royal és az Ocean helikopterhordozó a La Manche-csatorna egyik kikötőjében vesz majd fel brit állampolgárokat. Az Albion csapatszállító pedig Spanyolországba tart, ahonnan a brit hadsereg Afganisztánból visszatérő egyik lövészezredének tagjait szállítja haza.

A brit utazási irodák szövetségének (ABTA) becslése szerint a csütörtök óta érvényben lévő brit légtérzárlat miatt 150 ezer brit állampolgár nem tudott eddig hazatérni külföldről.