eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Barack Obama és Angela Merkel sem tudott Krakkóba utazni

Megérkezett Krakkóba a katonai repülőgép a légi szerencsétlenség áldozatául esett lengyel elnöki pár, Lech Kaczynski és felesége, Maria koporsójával. Az európai légi közlekedést megbénító vulkáni hamu miatt a gép kis magasságban haladt úti célja felé. Ugyanezen okból számos állam és kormányfő, köztük Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár lemondta részvételét a temetésen.

Szombat éjfélig 20 állam vezetői, valamint az Európai Bizottság elnöke jelezték, hogy - korábbi ígéretük dacára - nem tudnak részt venni az egy hete elhunyt lengyel államfő temetésén.

Újabb bejelentés Barack Obama amerikai, Nicolas Sarkozy francia, Heinz Fischer osztrák, Angela Merkel német kancellártól, valamint José Manuel Barroso európai bizottsági elnöktől érkezett Varsóba, nem sokkal korábban pedig a brit trónörökös Károly hercegtől, David Miliband brit külügyminisztertől, XVI. Károly Gusztáv svéd királytól és Carl Bildt svéd külügyminisztertől, I. János Károly spanyol királytól és José Luis Zapatero miniszterelnöktől, Tarja Halonen finn, Valdis Zatlers lett, Mary McAleese ír elnöktől, II. Albert monacói nagyhercegtől, valamint Stephen Harper kanadai miniszterelnöktől.

Nem tud elutazni a krakkói temetésre a macedón elnök, a dél-koreai miniszterelnök, a japán alsóház elnöke, az indiai külügyminiszter, a mexikói külügyminiszter, Új-Zéland főkormányzója, a pakisztáni védelmi miniszter, valamint az egyiptomi kormány nemzetközi együttműködésért felelős minisztere sem.

Eredetileg 98 állam jelezte, hogy - különböző szinten - képviseltetni fogja magát Lech Kaczynski és felesége temetésén. Az eredeti terv szerint a Vatikán küldötte, Angelo Sodano bíboros mutatta volna be a szombat déli gyászmisét Varsóban, a Pilsudski téren. A lengyel légtér zárlata miatt azonban nem tudott Varsóba utazni. 

Az elnöki pár földi maradványait délután helyezik örök nyugalomra a Wawel-székesegyházban. A katedrális előtt már a kora reggeli órákban sokan gyülekeztek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×