Szárnyaszegett Európa: folytatódik a "vulkanikus" közlekedési káosz

InfoRádió / MTI
2010. április 17. 18:49
Továbbra is áll a légiközlekedés Európa nagy részén a szerdán kitört izlandi vulkánból származó hamufelhő miatt, szombaton délután már Bosznia, Szerbia, Montenegró is lezárta légterét, a magyar, a brit és a francia hatóságok pedig meghosszabbították a korábban elrendelt légtérzárat. Izlandi szakértők szerint a vulkán aktivitása nem csillapodik, így további közlekedési káoszra van kilátás.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága szombaton délután jelentette be, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzései alapján vasárnap délig meghosszabbította a magyarországi légtérzárat. A légi mentés és a kutatás-mentés számára továbbra is érvényben van a légtérzár feloldása. A repülés számukra kizárólag csak a saját kockázatelemzésük alapján lehetséges.

A légtérzár miatt szinte a teljes Malév-flotta, valamint egyebek mellett a British Airways, a Lufthansa és az Alitalia egy-egy Airbus típusú gépe is a ferihegyi repülőtéren vesztegel. Összesen 30-35 gép várakozik a repülőtéren, ezek elhelyezését a tavaly nyáron megépült, 80.000 négyzetméteres új betonon tudták megoldani.

A karbantartók hatalmas fóliákkal zárják le a hajtóműveket és a repülőgépek külső egységeit, hogy megvédjék azokat a portól, illetve egyéb külső sérülésektől.

Pekingben többszörös bizonytalanságban vár sorsára egy 15 fős magyar turistacsoport, utaztatójuk először azt mondta, hogy leghamarabb április 29-30-án kerülhetnek haza, s addig a Kínában tartózkodásuk költségeit maguknak kell fedezniük - tudta meg az MTI szombaton Pekingben.

A Sanghajból pénteken Pekingbe érkezett csoport a Hainan légitársaság másnap hajnali közvetlen járatával folytatta volna útját Budapestre, de a repülőtéren már közölték velük, hogy az izlandi tűzhányó kitörése következtében előállt helyzetben a gép nem száll fel.

A magyar légteret pénteken este hét órától zárták le, mert péntek estére volt várható, hogy az izlandi vulkánkitöréskor keletkezett hamufelhő eléri Magyarországot. A döntést a hatóság azzal indokolta, hogy a légtérbe került hamu eltömíti a repülőgépek hajtóművét.

Hasonlóan döntöttek a brit szakemberek is: legalább vasárnap reggel 7 óráig (közép-európai nyári időszámítás szerint 8 óráig) nem indulhat a légi járatok túlnyomó többsége Nagy-Britannia repülőtereiről.

Franciaország északi részének repülőterei, köztük a párizsi Roissy-Charles de Gaulle és Orly termináljai is hétfő reggel 8 óráig zárva maradnak az izlandi tűzhányó kitörése okozta vulkáni hamu terjedése miatt.A Balkánon is növekszik a vulkáni eredetű hamufelhő miatt lezárt légtér nagysága: szombaton 16 órától nem használhatják polgári repülőgépek Szerbia légterét. Ezzel egyidejűleg az illetékes hatóságok lezárták Bosznia-Hercegovina és Montenegró légterének nagy részét. Tilos a légi közlekedés az Adriai-tenger déli része fölött húzódó légifolyosókon is. A belgrádi repülőtér legalább vasárnap hajnali 1 óráig nem fogad és indít gépeket.

Az Európa felett elterülő hatalmas vulkáni hamufelhő miatt szombaton Fehéroroszország is korlátozta légterének forgalmát, s a tőle keletre lévő Ukrajna ugyancsak lezárta több repülőterét, köztük a kijevi légikikötőt.

Németország legnagyobb légitársasága, a Lufthansa vasárnap 14 óráig törölte minden bel- és külföldi járatát - jelentették be szombaton Frankfurtban. A társaság ugyanakkor utasok nélküli gépeket irányított Frankfurtba, előkészületként a repülési tilalom feloldására. Az első gép már meg is érkezett a legnagyobb német légikikötőbe, s azt hamarosan kilenc további repülő követi majd.

Az Eurocontrol - az európai államok légiforgalmi ügynöksége - szerint pénteken a földrészről induló 22 ezer járat közül mintegy 16 ezret kellett törölni. Az amerikai társaságok Európából induló napi 330 transzatlanti járatából 280-at töröltek; hasonló sorsra jutott 60 olyan légi járat, amely Európát köti össze Ázsiával.

A légitársaságok nemzetközi szövetsége (IATA) közlése szerint a vulkánkitörés legalább napi 200 millió dollár veszteséget okoz a légi közlekedésben érdekelt cégeknek.

Izlandi szakértők szerint a vulkán aktivitása nem csillapodik, így további közlekedési káoszra van kilátás.