Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Diplomáciai okokból választhatta Szmolenszket a lezuhant lengyel kormánygép pilótája

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lengyelország viszonya Oroszországgal igen hűvös, Fehéroroszországgal pedig rendkívül feszült, így a többi között ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a múlt szombaton Szmolenszkben, nem pedig Moszkvában vagy Minszkben próbált leszállni Lech Kaczynski lengyel államfő repülőgépe - érzékeltette a katasztrófa előtti dilemmát Tischler János történész az InfoRádió Aréna című műsorában.

A reptéri irányítás jelezte, a rossz látási viszonyok miatt nem javasolja, hogy a lengyel elnököt szállító repülőgép a szmolenszki reptéren szálljon le múlt szombaton - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Tischler János, aki hangsúlyozta: egy olyan katonai légi kikötőről van szó, amelyet néhány hónapja civilek is használhatnak.

Az irányítóközpont Minszket és Moszkvát javasolta leszállóhelynek, de nem utasíthatták erre a lengyel kormánygép pilótáját - mondta a Lengyelország-szakértő, aki szerint a két javasolt helyszín diplomáciailag problémás volt.

Mivel feszült a lengyel-fehérorosz viszony, nagyon érzékeny lett volna, ha Kaczynski gépe Minszkben száll le, vagyis a két ország közötti rossz viszony is szerepet játszott abban, hogy a gép nem Fehéroroszországban kísérelte meg a leszállást.

Annak is van politikai vonatkozása, hogy nem Moszkvában landoltak. Nem véletlen, hogy Donald Tusk lengyel miniszterelnök mellett nem volt ott Lech Kaczynski, amikor Putyinnal találkozott. A néhai lengyel elnöknek éles kirohanásai voltak azzal a Putyinnal szemben, aki elnökként történelemhamisítással vádolta meg Lengyelországot - mondta Tischler János.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán