eur:
395.48
usd:
372.82
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Kaczynski-temetés: a légtérzárlat miatt nem változik az időpont

A Kaczynski családnak az a kifejezett akarata, hogy a körülményektől függetlenül Lech Kaczynski és felesége temetésének időpontja ne változzon - közölte péntek délután Jacek Sasin, az elnöki hivatal helyettes vezetője.

A két koporsót a tervek szerint szombaton este fél hatkor viszik át a varsói elnöki palotából a Keresztelő Szent János-székesegyházba, ahol ünnepi szentmisét tartanak.

A mise után a koporsók a székesegyházban maradnak, mielőtt Krakkóba szállítanák őket. Lengyelország egykori fővárosában 14 órakor kezdődik a gyászmise.

"A család abból indul ki, hogy tiszteletben kell tartani a holtak emlékét, és mindazokat a személyeket, akik a ceremóniát előkészítik, és abban részt óhajtanak venni, ezért a programot nem lehet megváltoztatni vagy módosítani" - mondta Sasin.

Tekintve, hogy az izlandi vulkánkitörés miatt Krakkó légterét is lezárták, egyelőre nem tervezik, hogy a koporsókat légi úton vinnék Varsóból Krakkóba. Az újságírók kérdésére, hogy lehetséges-e a temetés a külföldi állami delegációk részvétele nélkül, a kancelláriaminiszter így válaszolt: "A legfontosabb számunkra, hogy az elnöki pár temetési szertartása a tervezett időben és helyen menjen végbe". Mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy a külföldi delegációknak mégis sikerül eljutniuk Krakkóba.

Pénteken lezárták a lengyel repülőtereket. Egyelőre nem tudni, hogy még idejében újranyitják-e őket ahhoz, hogy fogadni tudják a világ vezetőit, akik a tervek szerint vasárnap reggel érkeznének a temetésre.

"Vannak olyan helyzetek, amelyekre nincs befolyásunk" - mondta Pawel Gras kormányszóvivő a TVN24 lengyel hírtelevízióban. "A küldöttségeknek maguknak kell eldönteniük, lemondanak-e a temetésen való részvételről, vagy más közlekedési eszközöket vesznek igénybe" - tette hozzá.

Ivan Gasparovic szlovák elnök hivatala közölte, hogy az elnök gépkocsival szándékozik a vasárnapi krakkói temetésre utazni. Václav Klaus cseh elnök kész vonattal utazni a temetésre - közölték pénteken a cseh elnöki hivatalban. A Prágát Krakkóval összekötő egyetlen közvetlen vonat 21.30-kor indul, és 06.30-kor érkezik meg a célállomásra. Klaus azonban átszállással is eljuthat Krakkóba, ez esetben nem kell a vonaton aludnia.

Andrus Ansip észt miniszterelnök szóvivője közölte, hogy a kormányfő kész gépkocsin megtenni a Tallinnt Krakkótól elválasztó 1300 kilométeres távolságot, hogy részt vehessen a vasárnapi temetésen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×