Éjszakára elérheti Magyarországot is a vulkáni hamufelhő

InfoRádió / MTI
2010. április 16. 13:01
Az izlandi tűzhányó kitörése miatt lezárták a lengyel légtér nagy részét - jelentette be pénteken a lengyel légügyi hivatal. Lezárták a krakkói repülőteret is, ami azért fontos, mert a városban temetik vasárnap Lech Kazcynski néhai elnököt, és a temetésre várják a világ számos állam- és kormányfőjét. Magyarország északi részét várhatóan péntek éjszaka, éjfél és hajnali négy között éri el a vulkáni hamufelhő.

Lezárták pénteken a krakkói repülőtér és a dél-lengyelországi város fölötti légtér forgalmát is az Izland felől érkező vulkáni hamufelhő miatt - jelentette be Justyna Zajaczkowska, a repülőtér szóvivője. A zárlat további utasításig tart - tette hozzá a szóvivő.

A térség légi forgalma külön figyelmet érdemel jelenleg amiatt, hogy a légikatasztrófában elhunyt Lech Kaczinski lengyel elnök vasárnapra tervezett temetésére Krakkóba készül a világ számos állam- és kormányfője. Az európai légi forgalomban a vulkáni hamufelhő miatt a beállt zavarok kapcsán a lengyel elnöki hivatal egyik vezetője délelőtt még azt mondta: csak végső esetben jöhet szóba a lengyel államfő temetésének elhalasztása.

Barack Obama amerikai elnök változatlanul úgy tervezi, hogy részt vesz a temetésen, de a Fehér Ház folyamatosan figyeli az eseményeket - közölte Bill Burton elnöki szóvivő. A tervek szerint Obama szombaton indul Krakkóba, ahol másnap, a Wawel székesegyházban helyezik örök nyugalomra a repülőbalesetben elhunyt Lechy Kaczynskit és feleségét.


Péntek reggeli műholdfelvétel a hamufelhőről, amely a bal oldali képen élénk rózsaszínben, a jobb oldalin élénk narancssárgán látszik. (forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)

Svédországban viszont péntektől fokozatosan megnyitják a légteret, amelyet a levegőbe került nagy mennyiségű vulkáni hamu miatt kellett korábban lezárni. Stockholm Arlanda légikikötője pénteken reggel még zárva volt.

Az izlandi vulkánkitörés miatt szinte egész Észak-Európában felfüggesztették a légi közlekedést. Franciaország északi részének valamennyi repülőterét, köztük a párizsi Roissy-Charles de Gaulle és Orly termináljait péntek este 8 óráig lezárták az izlandi vulkánkitörésből eredő hamufelhő terjedése miatt.

Pénteken délben lezárátk a prágai Ruzyne nemzetközi repülőteret is, és délutántól Ausztria is fokozatosan lezárja a légterét.

Éjszaka érkezik

Az izlandi vulkánkitörés keltette hamufelhő az éjszakai órákban, várhatóan éjfél és hajnali négy között érheti el Magyarország északi részét - mondta az MTI kérdésére Bozó János, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) repülésmeteorológusa pénteken. Ezt jelzi előre az OMSZ és a vulkáni hamu terjedését vizsgáló, Volcanic Ash Advisory Center londoni központja.

Bozó János azt mondta, hogy miután apró szemcsékről van szó, ha némi nedvesség is található a légkörben, akkor a térségben éjszaka fátyolfelhősebb lehet az ég, illetve kevésbé lehet majd látni a Holdat. Hozzátette, miután a felhő koncentrációját nem ismerik pontosan, ezért nem lehet tökéletesen megmondani, hogy mennyire homályosítja el az eget, de a jelenlegi műholdfelvételek alapján nem okoz majd teljes borultságot.

A felhő pillanatnyilag Németország északi harmada és Lengyelország felett jár. A repülésmeteorológus azt mondta, hogy a nagyobb részecskék feltehetően kiülepedtek az óceán fölött, de nem zárható ki, hogy kisebb mértékű ülepedés Magyarország felett is előfordulhat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a hamufelhő folyamatosan hígul, ráadásul a széttartó áramlások miatt semmiképpen sem olyan koncentrációban ér Magyarország fölé, mint amilyet jelenleg Németország felett tapasztalnak.

A felhő Magyarország felett 10,5 kilométer magasságig terjedhet fel, várhatóan 6-7 kilométeres magasságban a lesz a legsűrűbb. Szombaton tovább haladva várhatóan eléri a déli országrészeket is. A meteorológusok várakozása szerint vasárnapra változik az áramlás iránya, a felhő valószínűleg akkorra elhagyhatja az országot.

Szilágyi Károly, a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. (BA) kommunikációs vezetője az MTI-nek azt mondta, hogy jelenleg még nyitva van a repülőtér és a késő délutáni, kora esti órákban dől el, hogy lezárják-e a légteret. Erről a Légügyi Igazgatóság dönthet majd.

Fehér Imre a légiforgalmi szolgálat, a HungaroControl szóvivője pedig megerősítette: folyamatosan egyeztetnek a meteorológiai szolgálattal. Ha szükséges elrendelik a légtérkorlátozást.

Ferihegyen mintegy 40 pénteki járatot töröltek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szvetnik Endre tudósítása a temetési elõkészülekerõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Bozó János
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Szilágyi Károly, a Budapest Airport szóvivõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást