Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Karadzic-per: a mellkasára vésett kereszttel mutatta be a szerbek kegyetlenkedéseit a tanú

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több hónapos késlekedés után kedden megkezdődött a vád tanúinak meghallgatása Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezető perében. Az első tanú a mellkasára vésett kereszttel bizonyította a hágai törvényszéknek, hogy milyen kínzásoknak volt kitéve a szerbek fogságban.

Ahmet Zulicot 1992 júniusában tartóztatták le szerb rendőrök a Bosznia észak-nyugati részén található Sanski Most városának túlnyomórészt muzulmánok lakta részén. Öt hónapos bebörtönzése alatt többször megverték, éheztették és arra kényszerítették, hogy végignézze rabtársai kivégzését.

A 2008-ban elfogott Radovan Karadzic, akit egyebek között a szarajevói és a srebrenicai népirtásért tesznek felelőssé, hazugsággal vádolta meg a tanút, aki erre válaszul kigombolta az ingét és a csupasz mellkasán mutatta meg a keresztet, amit a bőrébe véstek.

A saját magát védő vádlott kérdéseire szemlesütve válaszoló 62 éves muzulmán férfi elmondta a bíróságnak: 35 kilót fogyott fogva tartása alatt, és olyan súlyosan bántalmazták, hogy lerokkant.

Nagyon gyakran vannak rémálmaim. Sokszor álmodom azokról az emberekről, akiket mellettem öltek meg - mondta a megtört férfi.

A tanúk között a békeközvetítésben részt vevő diplomaták, újságírók és történészek is megjelennek majd a Karadzic-perben. A vádnak összesen 300 bírósági óra áll rendelkezésére, hogy bebizonyítsa a volt boszniai szerb vezető bűnösségét.