eur:
392.84
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Karadzic-per: a mellkasára vésett kereszttel mutatta be a szerbek kegyetlenkedéseit a tanú

Több hónapos késlekedés után kedden megkezdődött a vád tanúinak meghallgatása Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezető perében. Az első tanú a mellkasára vésett kereszttel bizonyította a hágai törvényszéknek, hogy milyen kínzásoknak volt kitéve a szerbek fogságban.

Ahmet Zulicot 1992 júniusában tartóztatták le szerb rendőrök a Bosznia észak-nyugati részén található Sanski Most városának túlnyomórészt muzulmánok lakta részén. Öt hónapos bebörtönzése alatt többször megverték, éheztették és arra kényszerítették, hogy végignézze rabtársai kivégzését.

A 2008-ban elfogott Radovan Karadzic, akit egyebek között a szarajevói és a srebrenicai népirtásért tesznek felelőssé, hazugsággal vádolta meg a tanút, aki erre válaszul kigombolta az ingét és a csupasz mellkasán mutatta meg a keresztet, amit a bőrébe véstek.

A saját magát védő vádlott kérdéseire szemlesütve válaszoló 62 éves muzulmán férfi elmondta a bíróságnak: 35 kilót fogyott fogva tartása alatt, és olyan súlyosan bántalmazták, hogy lerokkant.

Nagyon gyakran vannak rémálmaim. Sokszor álmodom azokról az emberekről, akiket mellettem öltek meg - mondta a megtört férfi.

A tanúk között a békeközvetítésben részt vevő diplomaták, újságírók és történészek is megjelennek majd a Karadzic-perben. A vádnak összesen 300 bírósági óra áll rendelkezésére, hogy bebizonyítsa a volt boszniai szerb vezető bűnösségét.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×