Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Beterítheti Európát a vulkáni hamu

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A brit légügyi hatóság magyar idő szerint este hét óráig repülési tilalmat rendelt el a brit légtérben a térségbe sodródott vulkáni hamu miatt. Hasonló intézkedést léptettek életbe Írországban, és a tilalomhoz öt órakor Dánia is csatlakozik. Akár az európai légtér egészét beterítheti az egyik izlandi tűzhányó kitörése miatt keletkezett vulkáni hamu - mondta az InfoRádiónak az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző munkatársa.

A vulkáni hamu komoly veszélyt jelent az utasszállító gépekre: éppen abban a magasságban, tíz-tizenegy ezer méteren terjed, ahol ezek a repülők közlekednek, a hajtóművekbe jutva pedig üvegszerű anyaggá alakul át és leállítja azokat - mondta az InfoRádiónak az AEROmagazin főszerkesztője.

Nem túlzott az óvatosság, okkal zárta, zárja le a brit, az ír és a dán légügyi hatóság az ország fölötti légteret, hiszen az elmúlt évtizedekben többször is csaknem tragédia is történt a tűzhányókból felszabaduló hamu miatt.

Az első ilyet 1982-ben, Indonéziában jegyezték fel, akkor a British Airways gépe repült bele egy vulkánihamu-felhőbe. A személyzet már felkészült a kényszerleszállásra, de süllyedés közben lehűltek annyira visszahűltek a hajtóművek, hogy újra be lehetett őket indítani, így a repülő végül sikeresen eljutott Jakartába.

Hét évvel később egy Amszterdamból az alaszkai Anchorage-ba tartó járattal történt ugyanez, de az utasoknak akkor sem esett bajuk - tette hozzá Sajtos Zoltán.

Európában nagyon ritkán fordul elő, hogy több ország légterét le kell zárni, főleg időjárási körülmények miatt, ám a Távol-Keleten, tájfunveszély esetén gyakran leállítják a légi forgalmat.

A légi közlekedésben a legfontosabb a repülés biztonsága, éppen ezért ebben az esetben az utasoknak meg kell érteniük, hogy a saját érdekükben nem szállhatnak fel. Ez olyan vis maior, olyan időjárási körülmény, amire nem is tudnak felkészülni a légitársaságok és a repülőterek - fűzte hozzá az AEROmagazin főszerkesztője.

Egész Európát beterítheti a hamu

Akár az európai légtér egészét beterítheti az egyik izlandi tűzhányó kitörése miatt keletkezett vulkáni hamu - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző munkatársa.

Fodor Zoltán kifejtette: a hamu terjedése csütörtök estig a Skandináv-térséget, a Brit-szigetek térségét, illetve már Franciaország északi részét és Dániát is elérheti, és arra lehet számítani, hogy a vulkáni hamu péntek reggelre eljuthat Lengyelország fölé is. A hétvégi helyzetet még nem lehet megmondani, de amennyiben olyanok lesznek a légköri viszonyok, elképzelhető, higy Európa más részeit is érintheti a hamu - tette hozzá.

A vulkáni hamu nehezen keveredik el a légkörben, így pár napig eltart, míg kitisztul a levegő - közölte a szakember.

Kerülőúton mehetnek a delegációk

A légierő volt vezérkari főnöke az InfoRádiónak elmondta: abban az esetben is megoldható a delegáció légi közlekedése a tragikusan elhunyt lengyel elnök szombati gyászszertartására, ha az izlandi tűzhányó kitörése miatt a brit légtérbe került vulkáni hamu nem oszlik el, esetleg beteríti egész Európát. Kositzky Attila szerint ha szükséges, kerülő útvonalat is lehet választani.

Hanganyag: Farkas Dávid és Szépvölgyi István