Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több száz halott, ezrek a romok alatt Északnyugat-Kínában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Már 400 körülire teszik az északnyugat-kínai Csinghaj tartományban szerda reggel bekövetkezett 7,1-es erősségű földrengés halálos áldozatainak számát, mintegy 10 ezer a sérült - jelentette a Hszinhua hírügynökség helyi forrásokra hivatkozva.

A nagy területen rombolt földmozgás és annak utórengései a földdel tettek egyenlővé házakat, templomokat, benzinkutakat, kidöntötték a villanypóznákat. A térségben földcsuszamlások keletkeztek, utak mentek tönkre, megszűnt az áramellátás, megszakadt a távközlési összeköttetés, egy közeli víztározó fala szintén megrepedt, a víz elszabadulásának megakadályozásán dolgoznak - tájékoztatott Huang Liming, a dél-csinghaji Jüsu tibeti autonóm prefektúra kormányzatának főtitkárhelyettese. Sokan rekedtek az épületek romjai alatt.

Mintegy hétszáz katona dolgozik a romok eltakarításán, az utak megtisztításán, a törmelékek mozgatásán, hogy minél közelebb kerülhessenek a mentésre szorulókhoz. További több mint 5 ezer mentőt, köztük katonákat, egészségügyi dolgozókat, tűzoltókat küldtek a helyszínre.

"Mindenekelőtt a gyerekek megmentése a cél, az iskoláknál mindig sokan vannak" - idézi a hírügynökségi jelentés Kang Zifut, a mentésben résztvevő egyik katonatisztet. A helyi iskolák valamennyi épülete összeomlott, a beszámolók szerint a tanítás a földrengés pillanatában még nem kezdődött meg, a kollégiumból, akik tudtak, kiszaladtak, akik nem, azokat betemették a romok.

Csinghaj érintett térségében eddig 18 utórengést regisztráltak, a legerősebb 6,3-es erősségű volt, 36 perccel a 7,1-es földrengés után mérték.

A Csinghaj tartomány nagyrészt tibeti nemzetiségűek lakta részén található Jüsu tibeti autonóm prefektúra - ahol a földrengés epicentruma volt - lakóinak száma negyedmillió. 97 százalékuk tibeti nemzetiségű.

A területen 2006 júliusában már volt két kisebb földrengés, de akkor károk nem keletkeztek.