eur:
393.7
usd:
369.08
bux:
65839.8
2024. április 23. kedd Béla

Spanyolországban tüntettek a vizsgálóbíró elleni vádemelés miatt

Spanyolországban értelmiségiek és szakszervezetek tiltakoztak a Baltasar Garzón vizsgálóbíró elleni vádemelés miatt. A bíró korábban azzal vált ismertté, hogy a Franco-diktatúra éveiben elkövetett mintegy 100 ezer emberölés ügyében indított eljárást.

Baltasar Garzónt most hatásköri visszaéléssel vádolják, amiért az emberi jogok feltételezett megsértései miatt vizsgálatot indított. Az ország legismertebb bírája ellen szélsőjobboldali csoportok - köztük a Tiszta Kezek nevű tömörülés - emeltek panaszt. A legfelsőbb bíróság egyik vizsgálóbírája, Luciano Varela februári ítéletében megállapította: Baltasar Garzón a vizsgálat során szándékosan figyelmen kívül hagyta, hogy a parlament 1977-ben közkegyelemben részesítette a Franco-diktatúra első éveiben történt bűncselekmények elkövetőit. Ha bűnösnek találják, Baltasar Garzónt tíz évi börtönre is ítélhetik és eltilthatják a bírói hivatás gyakorlásától.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×