Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vasárnap temetik a lengyel államfőt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bronislaw Komorowski ügyvezető lengyel elnök felülvizsgálja a katonatisztek utazásairól szóló szabályzatot Lech Kaczynski elnök tragédiája után. A hét végén elhunyt államfő temetési szertartása két napos lesz: az állami szertartásra szombaton kerül sor, míg az elnöki párt vasárnap temetik - jelentette be Varsóban Jacek Sasin, az elnöki hivatal helyettes vezetője.

Az orosz és lengyel hatóságok azonosították Maria Kaczynskinak, az elnök feleségének a holttestét, sok áldozatot azonban szinte lehetetlen felismerni és ezért azonosításuk néhány napig is eltart majd.

A lengyel ügyészség képviselői beszéltek a szmolenszki reptéri légiirányítókkal és megállapították, hogy az időjárás miatt a repülőtér alkalmatlan volt a leszállásra - közölte Andrzej Seremet főügyész. Szavaiból az is kiderült: egyelőre nem zárja ki, hogy a pilótát befolyásolni akarták, hogy a torony többször felszólítása ellenére is szálljon le a sűrű ködben.

Néhány médium megemlítette, hogy Kaczynski elnök 2008-ban, Grúziába tartva, leszállásra szólította fel a tbiliszi repülőtéren az elnöki gép pilótáját. Az azonban erre nem volt hajlandó és a szomszédos Azerbajdzsánban tette le a gépet. A pilóta ellen eljárás indult, de azt később leállították.

Mivel a gép fekete dobozait megtalálták, ezért, ha valaki utasítani próbálta az utasok közül a 36 éves pilótákat, akkor azt a felvételek rögzítették.

Hétfőn Oroszországban is nemzeti gyásznapot tartottak, és Dmitrij Medvegyev elnök koszorút helyezett el a lengyel nagykövetségen.

Egyes kommentátorok megjegyezték, hogy Kaczynski elnököt nem szívesen látták Moszkvában, és ezért sem csatlakozott a nála békülékenyebbnek tartott Donald Tusk lengyel miniszterelnökhöz és Vlagyimir Putyin orosz kormányfőhöz a katyni megemlékezésen. Lengyel kommentátorok szerint Kaczynski egy olyan beszédet készült elmondani, amely a két ország megbékélésére helyezte a hangsúlyt.

Közben az orosz állami televízió váratlanul fő műsoridőben mutatta be Andzej Wayda Katyn című filmjét, amely a sztálini NKVD által meggyilkolt több ezer lengyel tisztnek állít emléket. Bár annak idején Mihail Gorbacsov elismerte az ötven éven át letagadott mészárlás tényét, a későbbi években - éppen Vlagyimir Putyin elnöksége alatt - az orosz vezetés nem szívesen tért vissza a témára. A sors keserű fintora, hogy a tragédia akkor történt, amikor megtették az első, óvatos lépéseket a közeledésre.