eur:
393.84
usd:
367.8
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Tálas: Katyn újabb tragédiája közelebb hozhatja egymáshoz a lengyeleket és az oroszokat

A Lech Kaczynski lengyel államfőt szállító repülőgép szombati tragédiája nyomán kijelenthető, hogy Katyn végképp úgy fogja beírni magát a lengyel emlékezetbe, mint a nagy történelmi katasztrófák egyik színhelye - nyilatkozta az InfoRádiónak Tálas Péter. A biztonságpolitikai szakértő elmondta: Lengyelországot és Oroszországot a mostani katasztrófa közelebb hozhatja egymáshoz.

Ilyen mértékű katasztrófára én nem emlékszem, ez példa nélküli a lengyel történelemben, hogy egyszerre ennyi magas rangú politikus és állami vezető váljon áldozattá.

Lech Kaczinsky halála után az államfői posztot a Szejm marsallja veszi majd át. Mi következik majd ezután, meddig tart ez az időszak és a lengyel belpolitikát ismerve milyen következményekkel járhat ez a tragédia?

Lengyelország éppen elnökválasztásra készült. Valószínűleg emiatt ez hamarabb fog lezajlani, hiszen nem maradhat államfő nélkül a Lengyel Köztársaság. A kérdés az, hogy a politikai erők, illetve a politikusok hogy állapodnak meg, hogy vajon normál rendben akarják ezt lebonyolítani, avagy némileg felgyorsítják.

Egyébként milyen irányba befolyásolhatja ez a tragédia az elnökválasztási folyamatot? Lát-e olyan személyt, aki ebben a szituációban az új elnök lehet?

Szerintem erről korai beszélni, de kétségtelen, hogy azt tudjuk, hogy például Bronislaw Komorowsky maga is indult volna, vagy indul az elnöki posztért. Tehát úgy gondolom, hogy itt elsősorban majd a jelenlegi ellenzéknek kell új elnökjelöltet, hogy úgy mondjam, kijelölnie, hiszen azt tudjuk, hogy Lech Kaczynski valószínűleg megpróbálta volna még egyszer az elnöki posztot megpályázni.

Ahogy ön is említette, a lengyel államfő Katynba látogatott volna, hogy tisztelegjen a településen 1940-ben, a szovjetek által kivégzett több ezer lengyel emléke előtt, és ezen a megemlékezésen részt vett volna az orosz fél is. Ez lett volna az első ilyen a történelemben. Ezzel a balesettel ez a folyamat, ez a közeledés megakadhat, vagy esetleg a folyamat felgyorsulása várható?

Én úgy gondolom, hogy mindenféleképpen az egyik nagyon fontos, hogy Katyn végképp úgy fogja beírni magát a lengyel történelembe, mint a nagy történelmi katasztrófáknak az egyik színhelye, hiszen valóban, '40-41-ben gyilkolták le gyakorlatilag az NKVD tagjai a lengyel hadsereg tiszti karát. Ráadásul, mondjuk azt, hogy inkább a lengyel értelmiségnek a képviselőiről van szó, hiszen akiket legyilkoltak, azok döntően önkéntesek voltak vagy tartalékosok voltak, tehát a lengyel értelmiség legjobbjai. Azt is világosan kell látni, hogy ez egy hosszú folyamat. Ne felejtsük el, hogy éppen néhány nappal ezelőtt Donald Tusk és Vlagyimir Putyin már találkozott ezen a színhelyen, tehát Katynban megindult egyfajta megbékélés. Ennek a folytatása lett volna gyakorlatilag Lech Kaczynski delegációjának útja. A lengyel küldöttség most sajnos ilyen katasztrófának vált az áldozatává. De úgy gondolom, hogy összességében egy ilyen katasztrófa alkalmas lehet arra, hogy közelítse a két országot. Az oroszok is mindent elkövetnek annak érdekében, hogy nagyon gyorsan kiderüljenek a baleset okai. A két országot ez a katasztrófa közelebb hozhatja egymáshoz.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×