Lezuhant a lengyel államfő repülőgépe

Infostart
2010. április 10. 10:19
Lezuhant Oroszországban a lengyel államfőt, Lech Kaczynskit szállító repülőgép. Erről egy lengyel tisztségviselő számolt be a szmolenszki repülőtéren.

Az orosz sajtó beszámolója szerint 87 ember tartózkodott a repülőgépen. Kaczynski elnök társaságában volt a felesége, Maria, s több más kormányzati tisztviselő.

Ugyancsak a gépen volt, Slawomir Skrzypek, a lengyel központi bank első embere is. Szergej Antufijev, a szmolenszki régió kormányzója szerint nincs túlélő. "A gép lekaszálta a fák tetejét, s a becsapódáskor elemeire törött." - mondta.

A lengyel Fakt című napilap internetes kiadása ugyancsak tényként rögzíti, hogy a katasztrófát senki sem élte túl.

A lengyel delegáció a katyni vérengzés 70. évfordulóján szerette volna kegyeletét leróni. A repülőgép Moszkvából indult, helyi idő szerint 10 óra 56 perckor (magyar idő szerint 7 óra 56 perckor) zuhant le.

Donald Tusk lengyel miniszerelnök rendkívüli kormányülést hívott össze, a miniszterek mind úton vannak Varsóba - írja a Gazeta Wyborcza című lap. Dimitrij Medvegyev orosz elnök egy különleges bizottságot állított fel, hogy kivizsgálja a lengyel repülőgépének balesetét, illetve a helyszínre küldte különleges ügyekért felelős megbízottját.


Lech Kaczynskit 2005-ben választották meg elnöknek Lengyelországban, előtte Varsó polgármestere volt. A volt lengyel miniszterelnök, Jaroslaw Kaczynski ikertestvére, aki jelenleg a Jog és Igazságosság jobboldali párt elnöki tisztségét tölti be Lengyelországban.