Botrány, hogy a lengyel elnök egy TU-154-essel repült - állítja egy szakértő

Infostart
2010. április 10. 16:37
Egy repülési szakértő szerint botrány, hogy a lengyel elnök egy TU-154 típussal repült. Mint mondta, húsz éve repült ezzel a géppel, és már akkor sem volt új. A fejleményekről beszámoló blog azt írja, hogy megtalálták az elnök holttestét.

Grzegosz Kostrzewa-Zorbas repülési szakértő szerint botrány, hogy a lengyel elnök egy TU-154 típussal repült - írja egy Lengyelországról szóló blog. Mint elmondta, húsz éve repült ezzel a géppel - nem ezzel a típussal, konkrétan ezzel a repülővel -, már akkor sem volt új. Nem létezik, hogy még mindig ezt használta az elnök. Ez csak egy közép-ázsiai országban lenne elképzelhető. Igaz, hogy egy éve teljesen felújították az elnök gépét. De meddig lehet egy repülőt újítgatni?

A gépen utazott a Nemzeti Bank elnöke, a Nemzeti Emlékezet Intézetének elnöke, a szejm alelnökei, európa parlamenti és szejm képviselők, valamint magas rangú katonai vezetők. Nem tudni, hol az utaslista, kétszer ugyanazt a számot még egy csatornán belül sem igen mondják be. A halottak száma feltehetően 78 és 130 között van. Valószínűleg nincs túlélő, délben azonban szárnyra kapott egy hír, miszerint három embert kórházba szállítottak a helyszínről.

A lengyel politikai élet ma nagyon kellemes csalódást okoz. Aleksander Kwasniewski, korábbi szocialista elnök, aki életében egy jó szót Kaczynskiról nem mondott (és ez fordítva is igaz) arról beszél higgadtan, hogy sokkolták a hírek. Elmondta, biztos abban, hogy együtt felállnak a lengyelek, annak ellenére is, hogy ilyen leckéjük még nem volt. Az elnöki palota előtt hatalmas tömeg gyűrűzik.

A lengyel tévék és rádiók - ha nincs új hír - az áldozatok nevét sorolják. A TVP televízió sugárzott egy összeállítást, amelyik a világ legkülönfélébb hírcsatornáinak a tragédiát feldolgozó anyagait mutatta be.