eur:
394.13
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Titkos amerikai katonai videó bagdadi civilek lemészárlásáról

Titkos amerikai katonai videófelvétel került fel az internetre arról, hogy egy amerikai helikopterről civileket, köztük két hírügynökségi fotóst lőttek le Bagdadban 2007-ben - jelentette a CNN hírtelevízió.

A fekete-fehér légi felvételen az látszik, hogy egy Apache harci helikopterről géppuskasorozatot szórnak járókelők egy csoportjára az iraki fővárosban. Tucatnyian meghaltak, az áldozatok között volt a Reuters hírügynökség két helyi munkatársa is.
Az akkori amerikai katonai vizsgálat azt állapította meg: a helikopter személyzete azt gondolta, felkelőkkel van dolga, tévesen fegyvernek hitték az újságírók vállán lógó fényképezőgépeket.
A videót - amelyet a támadást végrehajtó helikopter készített, a képkockák közepén látszik a célkereszt - a WikiLeaks nevű csoport szivárogtatta ki. Az egyebek mellett a kormányzati korrupció ellen küzdő csoport közölte: a 2007. július 12-i támadásról készült kódolt katonai felvételt olyan személyek juttatták el hozzájuk a hadseregből, akik le akarták leplezni az akciót. A csoport feltörte a kódot, és a felvételt hozzáférhetővé tette. Az amerikai védelmi minisztérium egy névtelenséget kérő tisztviselője megerősítette: a videó és a hangfelvétel eredeti.
A Pentagon az ügyet annak idején kivizsgálta. Megállapították, ami a felvételen szereplő katonai üzenetváltásból is hallható, hogy a támadást végrehajtó amerikaiak azt hitték, fegyveres felkelőkkel van dolguk, akik RPG gránátvetővel és AK-47-es géppisztolyokkal vannak felszerelve. A helikopterek előzőleg amerikai katonákra támadó felkelők után kutattak a körzetben, ezért nyitottak tüzet a gyanús csoportra.

A WikiLeaks szerint a légi felvételen - amelyet a Pentagon továbbra sem ad ki - világosan látszik a civilek, köztük az újságírók ok nélküli lemészárlása.

A Pentagon közölte: sajnálatos, hogy polgári személyek haltak meg, de az esetet alaposan kivizsgálták, és a hadsereg soha nem igyekezett eltitkolni az eset körülményeit. A támadást végrehajtó helikopter személyzetének nem volt és nem is lehetett tudomása arról, hogy az ellenséges csoportba újságírók vegyültek - tartalmazza a 2007-es belső katonai vizsgálat jelentése.

David Schlesinger, a Reuters főszerkesztője azt mondta a kiszivárogtatott videó kapcsán: két munkatársuk tragikus halála azokat a rendkívüli veszélyeket jelképezi, amelyek a háborús övezetekből tudósító újságírókra leselkednek.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×