Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Titkos amerikai katonai videó bagdadi civilek lemészárlásáról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Titkos amerikai katonai videófelvétel került fel az internetre arról, hogy egy amerikai helikopterről civileket, köztük két hírügynökségi fotóst lőttek le Bagdadban 2007-ben - jelentette a CNN hírtelevízió.

A fekete-fehér légi felvételen az látszik, hogy egy Apache harci helikopterről géppuskasorozatot szórnak járókelők egy csoportjára az iraki fővárosban. Tucatnyian meghaltak, az áldozatok között volt a Reuters hírügynökség két helyi munkatársa is.
Az akkori amerikai katonai vizsgálat azt állapította meg: a helikopter személyzete azt gondolta, felkelőkkel van dolga, tévesen fegyvernek hitték az újságírók vállán lógó fényképezőgépeket.
A videót - amelyet a támadást végrehajtó helikopter készített, a képkockák közepén látszik a célkereszt - a WikiLeaks nevű csoport szivárogtatta ki. Az egyebek mellett a kormányzati korrupció ellen küzdő csoport közölte: a 2007. július 12-i támadásról készült kódolt katonai felvételt olyan személyek juttatták el hozzájuk a hadseregből, akik le akarták leplezni az akciót. A csoport feltörte a kódot, és a felvételt hozzáférhetővé tette. Az amerikai védelmi minisztérium egy névtelenséget kérő tisztviselője megerősítette: a videó és a hangfelvétel eredeti.
A Pentagon az ügyet annak idején kivizsgálta. Megállapították, ami a felvételen szereplő katonai üzenetváltásból is hallható, hogy a támadást végrehajtó amerikaiak azt hitték, fegyveres felkelőkkel van dolguk, akik RPG gránátvetővel és AK-47-es géppisztolyokkal vannak felszerelve. A helikopterek előzőleg amerikai katonákra támadó felkelők után kutattak a körzetben, ezért nyitottak tüzet a gyanús csoportra.

A WikiLeaks szerint a légi felvételen - amelyet a Pentagon továbbra sem ad ki - világosan látszik a civilek, köztük az újságírók ok nélküli lemészárlása.

A Pentagon közölte: sajnálatos, hogy polgári személyek haltak meg, de az esetet alaposan kivizsgálták, és a hadsereg soha nem igyekezett eltitkolni az eset körülményeit. A támadást végrehajtó helikopter személyzetének nem volt és nem is lehetett tudomása arról, hogy az ellenséges csoportba újságírók vegyültek - tartalmazza a 2007-es belső katonai vizsgálat jelentése.

David Schlesinger, a Reuters főszerkesztője azt mondta a kiszivárogtatott videó kapcsán: két munkatársuk tragikus halála azokat a rendkívüli veszélyeket jelképezi, amelyek a háborús övezetekből tudósító újságírókra leselkednek.