Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Növelte létszámát a romániai kormánykoalíció a parlamentben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Növelte létszámát a kormánykoalíció a romániai parlamentben, miután két liberális törvényhozó kilépett pártjából, és bejelentette, hogy a kormány fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párthoz (PD-L) csatlakozik.

Mihai Banu képviselő és Gabriel Berca szenátor a Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben nyert mandátumot a 2008-as parlamenti választáson. Döntésüket azzal indokolták, hogy ellenzékben lévő pártjuknak nincs stratégiája, alárendelt szerepet tölt be a szintén ellenzéki Szociáldemokrata Párttal (PSD) szemben.

A két volt liberális honatya közül az egyik utólag árnyalta kijelentését, és közölte, hogy a hét végén dönti el, melyik táborban folytatja politikai pályafutását. Sok választási lehetősége azonban nincs, hiszen amennyiben nem a demokratákhoz csatlakozik, akkor nagy valószínűség szerint a független honatyák számát fogja gyarapítani, s ők szintén a PD-L és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta kormánykoalíciót támogatják a parlamentben.

A koalíciót a törvényhozó testületben a függetlenek mellett a nem magyar nemzeti kisebbségek képviselőinek 18 tagú frakciója is támogatja. A kormányoldal 2008 végén, közvetlenül a parlamenti választások után még nagyon törékeny többség támogatását élvezte a parlamentben. Mára azonban jelentős mértékben gyarapodott a kormányt támogató honatyák száma, miután számos képviselő és szenátor hagyta el az ellenzékben lévő PNL-t és a PSD-t, és vált független honatyává.

A liberális pártból kilépett két honatyával együtt a román képviselőház honlapjáról származó adatok szerint a kormánykoalíció már összesen 256 honatya támogatását élvezi, ami hússzal több, mint amennyi az egyszerű többséghez szükséges.