eur:
394.12
usd:
365.74
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Der Spiegel: A "szélsőséges" Jobbik határozza meg a kampányt

A budapesti kötéltáncos címmel terjedelmes riportot közölt a magyar választási kampányról legfrissebb számában a Der Spiegel című német hetilap, megállapítva, hogy a kampányt a "szélsőséges" Jobbik határozza meg.

A szerző, Walter Mayr emlékeztetett arra, hogy Budapesten zajlik a választási kampány, elérkezett a "politikai vadászszezon" tetőpontja. A hetilap szerint különösen durva kampányt folytatnak a Jobbik képviselői, akik a tavalyi európai parlamenti választásokon a szavazatok csaknem 15 százalékát szerezték meg.

Április 11-én, a parlamenti választások első fordulójában ugyanakkor még ennél is jobban akarnak szerepelni - tette hozzá a szerző. Vona Gábort "fiatalos néptribunnak" nevezte, aki - mint írta - az uniós tagállamban, Magyarországon meg akarja szüntetni a külügyminisztériumot, vissza akarja szorítani a "cigánybűnözést", "a holokauszt körüli bosszantó nyüzsgést" a ma témáival akarja felváltani, így a bűnöző politikai osztály, a nemzetközi nagytőke, valamint a Nagy-Magyarország végét megpecsételő, "szégyenletes" trianoni szerződés elleni harccal. "Április 11-én az asztalra kell csapnunk. És a világ bele fog remegni" - idézte a Der Spiegel Vona Gábort.

A lap ezt követően a Jobbik "krakélereit" az osztrák Jörg Haiderhez, és pártjához az Osztrák Szabadságpárthoz (FPÖ) hasonlította. Emlékeztetett arra, hogy ez utóbbi párt 2000-es koalíciós kormányzati szerepvállalása Ausztria számára elszigetelődést eredményezett. "Bizonytalan, hogy a magyar néppártok tanultak-e ebből a leckéből" - tette hozzá a lap.

Az újság idézte Bajnai Gordon miniszterelnököt, aki arra figyelmeztetett, hogy "az ajtónk előtt álló szörny" a magyar demokráciát fenyegeti. A választási kampányban azonban sem ő, sem a szocialisták jóformán sehol sem láthatók. Ugyanez vonatkozik a volt miniszterelnök, Orbán Viktor vezette konzervatív Fideszre is - állította a lap.

A Der Spiegel a továbbiakban arról írt, hogy az ellenzék vezetője, Orbán Viktor a parlamentben kétharmados többségre számít. "Abból a célból, hogy választási győzelmét ne veszélyeztesse, kerüli a lakossághoz intézett világos szavakat" - fogalmazott a tudósító, aki szerint Orbán várakozó álláspontra helyezkedik, és átengedi a színpadot a szélsőjobboldalnak.

Az újság ezt követően a Demszky Gábor budapesti főpolgármester részvételével lezajlott március 15-i nagygyűlésről számolt be, emlékeztetve, hogy a rendőrségnek kellett megvédeni őt a Jobbik híveitől és a járókelőktől. Felidézte a Demszky ellen tüntetők jelszavait: "A Dunába veled" - kiabálták egyesek, két fiatal pedig "koncentrációs tábort" kívánt számára - írta a tudósító, majd Demszkyt idézte, aki szerint "nem azért harcoltunk, hogy egy szocialista diktatúrát egy nemzetiszocialista diktatúra váltson fel". "Ilyen messze mindazonáltal még nem jutott az ország, még akkor sem, ha a magyar fővárosban az utóbbi időben ismét nyíltan a nem keresztény liberálisok, a média és az üzletelők által uralt Judapestről suttognak" - tette hozzá az újságíró.Orbán Viktor - mint a lap írta - korábban azt hangoztatta: "csak két pofonra és többre nincs szükség" annak érdekében, hogy a szélsőjobboldali szellemnek véget vessenek. A demokratikus magyarok reményeit, de kétségeit is ő testesíti meg - fogalmazott a tudósító, feltéve a kérdést: vajon komolyan gondolja-e az ellenzék vezetője, hogy "felbujtóból tűzoltóvá" válhat." Az újságíró ennek kapcsán Debreczeni József közírót, az MDF egyéni képviselőjelöltjét idézte, aki szerint egyedül Orbán felelős az országban végbement "radikalizálódásért". Debreczeni szerint Orbán "kacsintó egyetértése a társadalom jobb szélével most megbosszulja magát".

Orbán szerint a jobb jövőért folyó harcban a magyaroknak egyesült erővel kell legyőzniük a "gonoszt", leginkább pedig az ő vezetésével. A végzettségét tekintve jogász politikus az elmúlt két évtizedben kevés kétséget hagyott az iránt, hogy minden egyes olyan esztendő, amely nem az ő miniszterelnöksége alatt zajlott, elvesztegetett év volt a haza számára - hangoztatta a tudósító.

A Der Spiegel újságírója idézte Konrád György írót, aki szerint "az egykori fiatal liberális", Orbán Viktor "a politikai térkép baloldaláról a jobboldalra történt átvándorlása" végén, csak most vette észre, hogy ott a Jobbikkal egy "kis szörny" jött létre. "Elővarázsolta az újfasisztákat, akik most mind neki, mind pártjának megmutatják, amit annak idején saját maga bizonyított ellenfeleinek, mégpedig azt, hogy milyen elavultnak látszanak" - fogalmazott Konrád.

A budapesti Terror Háza kiállítási területének nagy részét a szocialista diktatúrának szenteli. Ezért is van az, hogy ma a 30 év alatti választásra jogosultaknak csak a 4 százaléka érti a holokauszt fogalmát. Egyidejűleg növekszik a vágyakozás a régi magyar nagyság, az ezeréves magyar királyság időszaka iránt - írta a szerző.

Orbán - mint a Der Spiegel fogalmazott - saját bevallása szerint arról álmodik, hogy "az elkövetkező 15-20 év politikáját nem egy duális erőtér, azaz nem a szocialisták és a jobboldali konzervatívok közötti tartós viszály határozza meg, hanem egy olyan politika, amely az állandó kormányzást tűzi ki célul". "Ez a cél, legalábbis az idősebb magyarok számára, ismert. A dicső szocialista munkáspárt idejéből" - vélekedett a Der Spiegel újságírója.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×