Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Izrael ruhát és cipőt engedett be a Gázai övezetbe

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ruhával és cipővel megrakott kamionokat engedett be Izrael a Gázai övezetbe vasárnap, csaknem két év óta először - közölte egy palesztin vámilletékes.

A másfél millió ember által lakott keskeny földsáv szigorú izraeli blokád alatt él azóta, hogy a Hamász iszlám fundamentalista szervezet 2007 májusában átvette ott a hatalmat.

A kereskedelmi javak nagy része az övezet és Egyiptom határa alatt húzódó csempészalagutakon keresztül jut be a palesztin területre.

Öt kamionnyi cipő és ugyanannyi ruhanemű áthaladását engedélyezte Izrael - tájékoztatott egy palesztin vámtiszt, aki az ilyen jellegű tranzakciók egyeztetését bonyolítja a zsidó állam illetékeseivel. Egy magát megnevezni nem kívánó izraeli tiszt megerősítette a hírt azzal kiegészítve, hogy a kamionok határátlépése az ENSZ által kezelt emberiességi programok keretébe illeszkedik.

Ugyanez a tiszt korábban azt közölte, hogy az elkövetkező napokban Izrael korlátozott mennyiségű cementnek a Gázai övezetbe történő szállítását engedélyezik.

Egy ENSZ-kezelésben működő használtvíz-feldolgozó üzem renoválásához engednek be néhány kamion cementet - mondta. A döntés - tett hozzá -, amelyet Ehud Barak védelmi miniszter hozott meg, nem jelez semmiféle változást a Hamásszal kapcsolatos izraeli politikában.

- Izrael nem járul hozzá a Gázai övezet újjáépítéséhez ... amíg az a Hamász ellenőrzése alatt áll, és amíg Gilad Salit katona ki nem szabadul - utalt a tiszt a 2006 óta Hamász-fogságban lévő izraeli őrmesterre.