eur:
394.44
usd:
370.48
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Eldönthetik a britek, kinek ajánlják fel a szerveiket

A vonatkozó törvény módosítása nyomán hamarosan eldönthetik a britek, hogy haláluk esetén kinek ajánlják fel a szerveiket.

Az önkéntes donorok számának emelkedését reméli a kormány attól a törvénymódosítástól, amelynek értelmében a britek hamarosan maguk dönthetik el, kinek ajánlják fel a szerveiket, ha meghalnak.

A változás nyomán a gyászoló rokonok is határozhatnak majd erről, és a kérésüket tiszteletben is tartják az orvosok, hacsak nincs olyan páciens, aki azonnal életmentő műtétre szorulna, és megfelelő számára a donorszerv.

Az egészségügyi kormányzat szerint évente csupán néhány esetben alkalmazzák majd az új szabályokat, hiszem meglehetősen kicsi annak az esélye, hogy éppen akkor hal meg valaki, amikor az általa megnevezett kedvezményezettnek szervátültetésre van szüksége.

Ann Keen egészségügyi miniszter szerint a módosítás tiszta helyzetet teremt a gyász idején. "Biztosítani akarjuk, hogy a donorok és családjuk kéréseit is figyelembe vegyék" - közölte a tárcavezető.

Nagy-Britanniában nagyjából tízezer ember vár szervátültetésre; közülük évente ezren halnak meg, mielőtt átesnének a transzplantáción.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Most kiderül, milyen állapotban van a magyar lakásállomány

Most kiderül, milyen állapotban van a magyar lakásállomány

Nemcsak a rezsiköltség, de a fenntarthatóság szempontjából is kulcsfontosságú, hogy a hazai lakásállomány milyen állapotban van. Gyakran szóba kerül, hogy globálisan az épületállomány és az építőipar felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás közel 40 százalékáért, amit a lakásállomány energiahatékonysága is nagyban befolyásol. Hogy Magyarországon mennyire számít korszerűnek az állomány, illetve melyik korszakban épült a legtöbb lakás, azt az alábbiakban néztük meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×