Oroszország műholdindító állomást építhet Venezuelában

InfoRádió / MTI
2010. április 2. 18:18
Orosz közreműködéssel műholdakat Föld körüli pályára állító komplexum épülhet Venezuelában, ahol egyebek között erről kezdett tárgyalásokat pénteken Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök.

A látogatáson a tervek szerint megállapodást írnak alá egy közös vállalatról az Orinoco-deltában rejtőző olajkincs hosszú távú kitermelésére, és Venezuela atomiparának megteremtéséről az olajkorszak utáni időkre. Szó lehet további fegyvereladásokról is, noha ezek fegyverkezési versenyt indíthatnak el Latin-Amerikában, és nyugtalanítják Washingtont és a szomszédos Kolumbiát is.

Az olajügyletet a hírügynökségek 20-30 milliárd dollár értékűre teszik. Négy évtizedes távlatban az ötödével növelné a venezuelai kitermelést, amely a hagyományos kutak apadó hozama miatt egyre inkább a nehézolajat tartalmazó mezőkre szorul.

Hugo Chávez venezuelai elnök a látogatást beharangozva kiemelte az atomipar távlati megteremtésének szükségességét, de hangsúlyozta, hogy "nincs szó atombomba készítéséről, hanem az ország felkészítéséről az olajkorszak utáni időkre".