eur:
393.35
usd:
368.06
bux:
65963.59
2024. április 24. szerda György

A pakisztáni kormány helyreállítaná a parlamenti rendszert

A pakisztáni kormány alkotmánymódosítást terjesztett be pénteken a törvényhozásnak, miszerint az ázsiai országban helyreállítanák a parlamenti rendszert, amely a Pervez Musarraf vezette 1999-es katonai puccs előtt érvényben volt.

A módosítással megfosztanák Aszif Ali Zardari jelenlegi államfőt kulcsfontosságú hatalmi jogköreitől, szerepét ceremoniálisra szűkítenék.

Az intézkedés vélhetően enyhíti majd a Pakisztánban uralkodó politikai feszültséget. Az ellenzék Zardari szemére vetette, hogy 2008. augusztusi megválasztásakor tett ígéretét túl lassan váltja be, vonakodik lemondani a hivatali elődje, Musarraf által felhalmozott hatalmi jogkörökről.

A kérdés körüli politikai bizonytalanság miatt félő volt, hogy felkavarodnak az indulatok az atomhatalom Pakisztánban, amely az Egyesült Államok kulcsfontosságú szövetségese az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és a vallási fanatikus muzulmán tálib mozgalom elleni harcban.

Musarraf azzal érvényesítette a hatalomátvételt, hogy 2002-ben államfővé választatta magát, majd úgy módosíttatta az alkotmányt, hogy joga legyen feloszlatni a parlamentet, és leváltani a miniszterelnököt. Musarraf végül a 2008 februárja óta kormányzó Pakisztáni Néppárt (PPP) - Zardari pártja - nyomására 2008 augusztusában lemondani kényszerült, utódját, Zardarit ugyanabban a hónapban elnökké választották.

Az alkotmánymódosítási javaslat értelmében a végrehajtó hatalom igazi birtokosa ismét a miniszterelnök lenne Pakisztánban. Az államfőt megfosztanák a parlament feloszlatásának és a miniszterelnök leváltásának jogától, és ismét a kormányfő nevezhetne ki embereket több fontos tisztségre, például a Pakisztánban nagy befolyással bíró hadsereg vezérkari főnökévé.

Pakisztán 63 éves fennállása óta négy puccsot élt át, a hat évtized több mint felét az ország a hadsereg kormányzása alatt töltötte, a fennmaradó időben pedig olyan polgári kormányok igazgatták, amelyek közel álltak a hadsereghez. Ma is ez a helyzet.

Az alkotmánymódosítást a parlament mindkét házának kétharmados többséggel kell jóváhagynia. Ez várhatóan nem okoz gondot, tekintve, hogy a módosítást a fő ellenzéki pártok is támogatják.

Az államfői jogkörök alapos szűkítése ellenére Zardari vélhetően a jövőben is komoly befolyással rendelkezik majd, hiszen ő a kormányzó Pakisztáni Néppárt vezetője, Juszuf Raza Gilani miniszterelnök pedig Zardari hűséges támogatója.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×