eur:
393.51
usd:
367.52
bux:
66014.41
2024. április 23. kedd Béla

"Nem fogadunk el 200 és 500 eurós bankjegyet"

Egyre nehezebb dolga van az eurózóna tagállamaiban annak, aki 200 vagy 500 euróssal akar fizetni, folyamatosan nő ugyanis azoknak az üzleteknek a száma, amelyek nem fogadják el a legnagyobb címletű bankjegyeket, mivel nem tudnak belőlük visszaadni. Az Európai Bizottság az ajánlásában azt kéri a tagállamoktól, hogy minden esetben fogadják el a nagy címleteket, ne kerekítsék az összegek végét és a parkoló automaták is fogadják el az egy- és kétcenteseket.

"Nem fogadunk el 200 és 500 eurós bankjegyet" - ezt a feliratot egyre több üzlet írja ki az ajtajára az eurózóna tagállamaiban. Képzeljük el a helyzetet, hogy Magyarországon bemegy valaki egy éjjelnappaliba, vesz egy rágógumit, majd átnyújt a boltosnak egy 133 ezer forintost. A helyzet nemcsak azért abszurd, mert ilyen bankjegy nincs Magyarországon, hanem azért is, mert ha lenne, akkor sem tudnának visszaadni belőle.

A BruxInfo elemzője szerint nemcsak ez a gond, hanem az is, hogy a boltosok félnek a hamis pénztől, ami ilyen mértékben már rendkívüli károkat okozna nekik.

Szatmári Zita azt mondta, az Európai Bizottság ajánlást adott ki a probléma kezelésére. "A Bizottság nem akarja bevonni az 500 euróst. Az ajánlásában megtiltja a kiskereskedőknek, hogy olyan feliratokat helyezzenek el, amelyek száműzik a magas értékű bankjegyeket. Természetesen lehetnek olyan esetek, amikor a nagy címletű bankjegyet vissza lehet utasítani azzal, hogy nincs elég visszajáró pénz, de ez a gyakorlat egyáltalán nem válhat általánossá" - hangsúlyozta a szakértő. Ezt tehát oldják meg a boltosok.

Nem ez viszont az egyetlen gond az euró gyakorlati felhasználásával. Az már rendeleti és politikai kérdés is, hogy egyes tagállamokban a parkoló vagy menetjegy-automaták nem fogadják el az egycentes érméket. Hollandiában és Finnországban pedig - a magyar rendszerhez hasonlóan - például öt centre kerekítik az árakat, így itt sem fogadják el mindenhol az egy- és a kétcenteseket. A két ország szerint ugyanis ezek az érmék több bosszúságot okoznak, mint amennyi hasznot hoznak.

Az Európai Bizottság szerint ez nem lehet indok arra, hogy ne fogadják el az automaták vagy a boltok az egy- és kétcentest. A testület egyelőre csak ajánlást adott ki, ha viszont nem elégedett a végrehajtással, könnyen jogszabály is válhat belőle.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×