"Nem fogadunk el 200 és 500 eurós bankjegyet"

Infostart
2010. április 1. 07:30
Egyre nehezebb dolga van az eurózóna tagállamaiban annak, aki 200 vagy 500 euróssal akar fizetni, folyamatosan nő ugyanis azoknak az üzleteknek a száma, amelyek nem fogadják el a legnagyobb címletű bankjegyeket, mivel nem tudnak belőlük visszaadni. Az Európai Bizottság az ajánlásában azt kéri a tagállamoktól, hogy minden esetben fogadják el a nagy címleteket, ne kerekítsék az összegek végét és a parkoló automaták is fogadják el az egy- és kétcenteseket.

"Nem fogadunk el 200 és 500 eurós bankjegyet" - ezt a feliratot egyre több üzlet írja ki az ajtajára az eurózóna tagállamaiban. Képzeljük el a helyzetet, hogy Magyarországon bemegy valaki egy éjjelnappaliba, vesz egy rágógumit, majd átnyújt a boltosnak egy 133 ezer forintost. A helyzet nemcsak azért abszurd, mert ilyen bankjegy nincs Magyarországon, hanem azért is, mert ha lenne, akkor sem tudnának visszaadni belőle.

A BruxInfo elemzője szerint nemcsak ez a gond, hanem az is, hogy a boltosok félnek a hamis pénztől, ami ilyen mértékben már rendkívüli károkat okozna nekik.

Szatmári Zita azt mondta, az Európai Bizottság ajánlást adott ki a probléma kezelésére. "A Bizottság nem akarja bevonni az 500 euróst. Az ajánlásában megtiltja a kiskereskedőknek, hogy olyan feliratokat helyezzenek el, amelyek száműzik a magas értékű bankjegyeket. Természetesen lehetnek olyan esetek, amikor a nagy címletű bankjegyet vissza lehet utasítani azzal, hogy nincs elég visszajáró pénz, de ez a gyakorlat egyáltalán nem válhat általánossá" - hangsúlyozta a szakértő. Ezt tehát oldják meg a boltosok.

Nem ez viszont az egyetlen gond az euró gyakorlati felhasználásával. Az már rendeleti és politikai kérdés is, hogy egyes tagállamokban a parkoló vagy menetjegy-automaták nem fogadják el az egycentes érméket. Hollandiában és Finnországban pedig - a magyar rendszerhez hasonlóan - például öt centre kerekítik az árakat, így itt sem fogadják el mindenhol az egy- és a kétcenteseket. A két ország szerint ugyanis ezek az érmék több bosszúságot okoznak, mint amennyi hasznot hoznak.

Az Európai Bizottság szerint ez nem lehet indok arra, hogy ne fogadják el az automaták vagy a boltok az egy- és kétcentest. A testület egyelőre csak ajánlást adott ki, ha viszont nem elégedett a végrehajtással, könnyen jogszabály is válhat belőle.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást