Ismét havazás bénítja Nagy-Britanniát

InfoRádió / MTI
2010. március 31. 11:49
Baleseteket és hatalmas fennakadásokat okozott szerdán a szélviharral és sűrű havazással visszatérő tél Észak-Írországban és Nagy-Britannia számos vidékén.

A legnagyobb hó szerda délelőttig Észak-Írországban és Skóciában esett, de folyamatosan havazott Anglia északi térségeiben is.

Az észak-írországi Londonderry közelében 120 jármű - köztük egy iskolabusz - akadt el a szél által helyenként félméteresre emelt hótorlaszokban; a rendőrség háromszáz utast mentett ki és vitt biztonságos helyre.

Észak-Írországban szerdán 48 ezer, Skóciában 20 ezernél több lakás maradt áram nélkül.

A skóciai Glasgow közelében szerdán egy iskolabusz az oldalára borult a behavazott úton; 45 utasa közül négy súlyosan, nyolc könnyebben megsérült.

A meteorológia egész napra további havazást jósolt, és felhívta a figyelmet arra is, hogy a szélvihar hóátfúvásokat okozhat.

A hőmérséklet 10-15 fokkal marad el az ilyenkor szokásostól. Éjszaka szinte az egész országban keményen fagyott, és az előrejelzés szerint napközben sem haladja meg a hőmérséklet a 3-8 fokot.

Nagy-Britanniában évtizedek óta nem volt olyan hideg és havas a tél, mint az idén. A hőmérséklet sokszor süllyedt mínusz 20 fok alá, és decembertől februárig szinte folyamatos hótakaró borította az ilyen időjárásra teljesen felkészületlen ország jelentős részét.

A rendkívüli hideg az első becslések szerint 14,5 milliárd font kárt okozott a brit gazdaságnak a kiesett termelés miatt.

Az úthálózatot is súlyos károk érték: vannak olyan előrejelzések, amelyek szerint a fagy által kivájt több millió kátyú betömése akár 15 évig is eltarthat, az útjavítások költsége pedig elérheti a 10 milliárd fontot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sárközi Mátyás tudósítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást