Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Õrizetbe vették Polancec volt horvát kormányfőhelyettest

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Õrizetbe vette a horvát rendőrség Damir Polancec volt horvát miniszterelnök-helyettest kedden, mert a hatóságok gyanúja szerint köze volt a Podravka élelmiszeripari vállalatnál kipattant korrupciós ügyhöz - közölte a rendőrség.

Krunoslav Borovec rendőrségi szóvivő a Reuters brit hírügynökségnek megerősítette, hogy Polancecet a Podravka-ügy miatt állították elő.

Ügyvédje elmondta: Polancecet a Zágrábtól északkeletre fekvő Koprivnicában, otthonában vették őrizetbe reggel, miután átkutatták a házát. A volt kormányfőhelyettest és gazdasági minisztert a fővárosba vitték, és egyelőre nem tudni, pontosan mivel vádolják. A rendőrség csak annyit közölt, hogy az ügynek hivatali visszaéléshez van köze - mondta az ügyvéd.

Polancec az eddigi legmagasabb rangú - egykori - kormányzati tisztségviselő, akit korrupciós vádak miatt őrizetbe vettek Horvátországban. A korrupció elleni fellépés az egyik legfontosabb követelmény, amelyet Brüsszel Zágrábnak szab a horvát európai uniós csatlakozások befejezéséhez.

A korrupció és a szervezett bűnözés elleni horvát hivatal tavaly októberben sikkasztás gyanúja miatt kezdett nyomozni a legnagyobb horvát élelmiszeripari vállalatnál. Becslések szerint a gyanúsítottak átszámítva összesen 34 millió euróval károsították meg a Podravkát, amelynek legnagyobb részvényese - 26 százalékos tulajdonrésszel - a horvát állam. A gyanú szerint a cég vezetői különféle pénzügyi manőverekkel, a vállalat pénzeszközeit felhasználva megszerezték a Podravka részvényeinek 25 százalékát. Damir Polancec a cég felügyelőbizottságának tagja volt, s az ellenzéki pártok szerint "tevékenyen részt vett a visszaélésben, szervezte azt".

Polancec tavaly októberben nyújtotta be lemondását, néhány nappal azután, hogy sikkasztás gyanújával őrizetbe vették a Podravka négy vezetőjét. Januárban tíz újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe, köztük a Podravka további vezetőit, illetve olyan személyeket, akik a Podravkával együttműködő vállalatoknál töltöttek be igazgatói vagy egyéb tisztségeket.

A horvát és az osztrák média februári jelentései összefüggésbe hozták a zágrábi kormány és a Mol megbeszéléseit az INA horvát olajtársaság privatizációjáról és irányítási jogáról, az OTP és a Podravka közötti megbeszélésekkel. Ezt a legnagyobb magyar bank cáfolta. A Hina horvát hírügynökség egy március 18-i jelentése szerint az OTP vezetői horvát újságíróknak tartott tájékoztatójukon elmondták, hogy a bank 2009 márciusában egy szabályos piaci tranzakció keretében, biztosítékokkal megfelelően fedezett feltételekkel, finanszírozóként vett részt egy üzletben, amelynek célja egy hitelátvállalás volt.

Az ügyletet a Fima Ami horvát pénzügyi társaság szervezte 2007-ben, és finanszírozóként a Merrill Lynch bankcsoportot vonta be. A három éves futamidejű kölcsön fedezetéül Podravka részvények szolgáltak, és a cég papírjainak 2009-ben végbement árfolyamesése láttán a Merrill Lynch-nél elgondolkodtak azon, hogy nemzetközi befektetőknek értékesítik a részvénycsomagot, ami felvetette annak a veszélyét, hogy külföldi kézbe kerül a Podravka-részvények egy jelentős hányada.

A horvát hírügynökség jelentése szerint a Fima ekkor felkérte az OTP-t, hogy vegyen részt a finanszírozásban a Merrill Lynch helyett. "Az OTP a Merrill Lynch helyére lépett és semmi más nem változott a tranzakcióban" - nyilatkozott Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója a Hina beszámolója szerint.

Kérdésre válaszolva az OTP vezetői elmondták, hogy INA-részvények nem szerepelnek fedezetként a megállapodásban, a dokumentum azonban nem is zárja ki annak lehetőségét, hogy a törlesztésben készpénz mellett bármilyen készpénzzel egyenértékű részvény, így az olajipari vállalat részvényei is felhasználhatóak, hiszen a piacon be lehet szerezni azokat. Az OTP Bank többször nyomatékosította, hogy üzlet- és üzemvitelében konzervatív módon, a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően jár el, a hitelátvállalás a nemzetközi piacokon szokásos dokumentációval történt.

Arra a kérdésre, hogy a horvát illetékesek kapcsolatba léptek-e az OTP menedzsmentjével, a bank vezetői azt válaszolták, hogy az ügylet dokumentációját átadták és készen állnak az együttműködésre a horvát féllel.