eur:
393.74
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Õrizetbe vették Polancec volt horvát kormányfőhelyettest

Õrizetbe vette a horvát rendőrség Damir Polancec volt horvát miniszterelnök-helyettest kedden, mert a hatóságok gyanúja szerint köze volt a Podravka élelmiszeripari vállalatnál kipattant korrupciós ügyhöz - közölte a rendőrség.

Krunoslav Borovec rendőrségi szóvivő a Reuters brit hírügynökségnek megerősítette, hogy Polancecet a Podravka-ügy miatt állították elő.

Ügyvédje elmondta: Polancecet a Zágrábtól északkeletre fekvő Koprivnicában, otthonában vették őrizetbe reggel, miután átkutatták a házát. A volt kormányfőhelyettest és gazdasági minisztert a fővárosba vitték, és egyelőre nem tudni, pontosan mivel vádolják. A rendőrség csak annyit közölt, hogy az ügynek hivatali visszaéléshez van köze - mondta az ügyvéd.

Polancec az eddigi legmagasabb rangú - egykori - kormányzati tisztségviselő, akit korrupciós vádak miatt őrizetbe vettek Horvátországban. A korrupció elleni fellépés az egyik legfontosabb követelmény, amelyet Brüsszel Zágrábnak szab a horvát európai uniós csatlakozások befejezéséhez.

A korrupció és a szervezett bűnözés elleni horvát hivatal tavaly októberben sikkasztás gyanúja miatt kezdett nyomozni a legnagyobb horvát élelmiszeripari vállalatnál. Becslések szerint a gyanúsítottak átszámítva összesen 34 millió euróval károsították meg a Podravkát, amelynek legnagyobb részvényese - 26 százalékos tulajdonrésszel - a horvát állam. A gyanú szerint a cég vezetői különféle pénzügyi manőverekkel, a vállalat pénzeszközeit felhasználva megszerezték a Podravka részvényeinek 25 százalékát. Damir Polancec a cég felügyelőbizottságának tagja volt, s az ellenzéki pártok szerint "tevékenyen részt vett a visszaélésben, szervezte azt".

Polancec tavaly októberben nyújtotta be lemondását, néhány nappal azután, hogy sikkasztás gyanújával őrizetbe vették a Podravka négy vezetőjét. Januárban tíz újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe, köztük a Podravka további vezetőit, illetve olyan személyeket, akik a Podravkával együttműködő vállalatoknál töltöttek be igazgatói vagy egyéb tisztségeket.

A horvát és az osztrák média februári jelentései összefüggésbe hozták a zágrábi kormány és a Mol megbeszéléseit az INA horvát olajtársaság privatizációjáról és irányítási jogáról, az OTP és a Podravka közötti megbeszélésekkel. Ezt a legnagyobb magyar bank cáfolta. A Hina horvát hírügynökség egy március 18-i jelentése szerint az OTP vezetői horvát újságíróknak tartott tájékoztatójukon elmondták, hogy a bank 2009 márciusában egy szabályos piaci tranzakció keretében, biztosítékokkal megfelelően fedezett feltételekkel, finanszírozóként vett részt egy üzletben, amelynek célja egy hitelátvállalás volt.

Az ügyletet a Fima Ami horvát pénzügyi társaság szervezte 2007-ben, és finanszírozóként a Merrill Lynch bankcsoportot vonta be. A három éves futamidejű kölcsön fedezetéül Podravka részvények szolgáltak, és a cég papírjainak 2009-ben végbement árfolyamesése láttán a Merrill Lynch-nél elgondolkodtak azon, hogy nemzetközi befektetőknek értékesítik a részvénycsomagot, ami felvetette annak a veszélyét, hogy külföldi kézbe kerül a Podravka-részvények egy jelentős hányada.

A horvát hírügynökség jelentése szerint a Fima ekkor felkérte az OTP-t, hogy vegyen részt a finanszírozásban a Merrill Lynch helyett. "Az OTP a Merrill Lynch helyére lépett és semmi más nem változott a tranzakcióban" - nyilatkozott Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója a Hina beszámolója szerint.

Kérdésre válaszolva az OTP vezetői elmondták, hogy INA-részvények nem szerepelnek fedezetként a megállapodásban, a dokumentum azonban nem is zárja ki annak lehetőségét, hogy a törlesztésben készpénz mellett bármilyen készpénzzel egyenértékű részvény, így az olajipari vállalat részvényei is felhasználhatóak, hiszen a piacon be lehet szerezni azokat. Az OTP Bank többször nyomatékosította, hogy üzlet- és üzemvitelében konzervatív módon, a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően jár el, a hitelátvállalás a nemzetközi piacokon szokásos dokumentációval történt.

Arra a kérdésre, hogy a horvát illetékesek kapcsolatba léptek-e az OTP menedzsmentjével, a bank vezetői azt válaszolták, hogy az ügylet dokumentációját átadták és készen állnak az együttműködésre a horvát féllel.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×