Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nyelvi háborút indított a francia uniós miniszter

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Francia nyelvtanfolyamra küldené a párizsi kormány EU-s ügyekkel foglalkozó minisztere az Európai Unió brit külpolitikai főképviselőjét és az Európai Parlament elnökét. Kiss J. László egyetemi tanár szerint a francia politikához az 50-es évek óta hozzátartozik az anyanyelv terjesztése, illetve a próbálkozás az angol nyelv dominanciájának megtörésére.

Nyelvi háború zajlik az EU-ban? Erre utalhat, hogy a francia uniós miniszter arra szólította fel Catherine Ashton brit külpolitikai főképviselőt és az Európai Parlament elnökét, hogy tanuljanak franciául. Kiss J. László egyetemi tanár szerint az uralkodó nyelv hatalmi eszköz lehet, mert piaci, gazdasági előnyöket jelent.

Azonban ez esetben az uniós politikusok vitája mögött a francia nyelvpolitika erőteljes törekvése rejlik, ami az angol nyelv monopóliumát szeretné megtörni - mondta Kiss J. László, de rögtön leszögezte, hogy erre semmi esélyük sincs a franciáknak. Ráadásul a németek is szeretnék a nyelvüket egyenjogúvá tenni.

A franciák annak idején az európai integrációt saját kultúrájuk meghosszabbításaként fogták fel - magyarázta Kiss J. László. Viszont az angol nyelv időközben komoly teret nyert, nem csak Nyugaton, hanem a keleti államokban is.

Hozzá kell tenni azonban, hogy a francia nyelv szintén igen elterjedt, több mint száz millióan beszélik a világon, és az Egyesült Nemzetek Szervezetében szintén hivatalos nyelv - ismerte el Kiss J. László. A franciák úgy érezhetik, hogy nyelvük háttérbe szorulásával éppen ez a pozíció és a hatalmi törekvéseik esélye inog meg - tette hozzá az egyetemi tanár.

Hanganyag: Nagy Tamás