eur:
392.54
usd:
366.04
bux:
66702.54
2024. április 25. csütörtök Márk

Nyelvi háborút indított a francia uniós miniszter

Francia nyelvtanfolyamra küldené a párizsi kormány EU-s ügyekkel foglalkozó minisztere az Európai Unió brit külpolitikai főképviselőjét és az Európai Parlament elnökét. Kiss J. László egyetemi tanár szerint a francia politikához az 50-es évek óta hozzátartozik az anyanyelv terjesztése, illetve a próbálkozás az angol nyelv dominanciájának megtörésére.

Nyelvi háború zajlik az EU-ban? Erre utalhat, hogy a francia uniós miniszter arra szólította fel Catherine Ashton brit külpolitikai főképviselőt és az Európai Parlament elnökét, hogy tanuljanak franciául. Kiss J. László egyetemi tanár szerint az uralkodó nyelv hatalmi eszköz lehet, mert piaci, gazdasági előnyöket jelent.

Azonban ez esetben az uniós politikusok vitája mögött a francia nyelvpolitika erőteljes törekvése rejlik, ami az angol nyelv monopóliumát szeretné megtörni - mondta Kiss J. László, de rögtön leszögezte, hogy erre semmi esélyük sincs a franciáknak. Ráadásul a németek is szeretnék a nyelvüket egyenjogúvá tenni.

A franciák annak idején az európai integrációt saját kultúrájuk meghosszabbításaként fogták fel - magyarázta Kiss J. László. Viszont az angol nyelv időközben komoly teret nyert, nem csak Nyugaton, hanem a keleti államokban is.

Hozzá kell tenni azonban, hogy a francia nyelv szintén igen elterjedt, több mint száz millióan beszélik a világon, és az Egyesült Nemzetek Szervezetében szintén hivatalos nyelv - ismerte el Kiss J. László. A franciák úgy érezhetik, hogy nyelvük háttérbe szorulásával éppen ez a pozíció és a hatalmi törekvéseik esélye inog meg - tette hozzá az egyetemi tanár.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×