Külföldi támogatással hajtották végre a moszkvai merényleteket?

InfoRádió / MTI
2010. március 30. 07:30
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint nem zárható ki, hogy a hétfői moszkvai metrórobbantásokat külföldi támogatással hajtották végre. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is azt hangsúlyozta egy lapinterjúban, hogy a terrorista mozgalmak kapcsolatban állnak egymással és közös ellenségeink. Közben 39-re emelkedett a halálos áldozatok száma.

Moszkvában kedden gyásznapot tartanak a metróban előző nap elkövetett robbantásos merényletek áldozatainak tiszteletére: nagyon sok házon félárbocra engedett, fekete szalaggal átkötött zászló leng, a lapok a szokásos viccrovatok nélkül jelentek meg, és a két érintett állomásnál egyre több a virág és a mécses.

A merényletek halálos áldozatainak száma 39-re emelkedett kedd reggelre, a kórházakban kora reggel 73 sérült volt, közülük öt állapota súlyos, életveszélyes, a többségé súlyos.

"Semmit nem lehet kizárni" - mondta Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője hétfő este a kanadai Chelsea-ben arra a kérdésre válaszolva, lehetséges-e, hogy a két metróállomáson elkövetett robbantást külföldről szervezték meg.

"Mindnyájan tudjuk, hogy Afganisztán és Pakisztán határán létezik egy úgynevezett senki földje, ahová a terrorista alvilág befészkelte magát. Ott gondolnak ki számos, nemcsak Afganisztánban és közeli államokban, hanem Közép-Ázsiában elkövetni tervezett terrorcselekményt, és ezek az utak időnként a Kaukázusba is elvezetnek" - vélekedett.

Az orosz külügyminiszter hangsúlyozta: a hétfői terrortámadás ismét megerősítette, hogy komolyan kell venni a terrorizmus elleni nemzetközi erőfeszítések egyeztetését. Meggyőződését fejezte ki, hogy különleges figyelmet kell szentelni a terrorizmus finanszírozási forrásainak, így a kábítószer-kereskedelemnek.

A terrorista mozgalmak kapcsolatban állnak egymással és közös ellenségeink - jelentette ki az amerikai külügyminiszter a hétfői moszkvai kettős metrórobbantás után egy interjúban.

"A terroristák közös ellenségeink"; "akár a moszkvai metróban, a londoni földalattin, egy madridi vonaton vagy egy New York-i irodaházban lépnek fel, ugyanazzal az ellenséggel van dolgunk" - mondta Hillary Clinton a CTV kanadai televíziónak adott interjúban.

Clinton, aki nem nevezte meg konkrétan a moszkvai merényleteket, ugyanakkor megjegyezte, hogy "Moszkvának hosszú évek óta gondjai vannak Csecsenfölddel és az Oroszországi Föderáció más területeivel".