Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Előrelépés a Ciprus egyesítésről folyó tárgyalásokon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Ciprus újraegyesítéséről folyó tárgyalásokon a görög és a török közösség vezetője derűlátóan nyilatkozott kedden: mindketten úgy látják, hogy elérhető közelségbe került a megállapodás.

Dimítrisz Hrisztofiasz görög ciprióta elnök és Mehmet Ali Talat, a török közösség vezetője úgy látja, hogy az ENSZ égisze alatt több mint másfél éve folyó tárgyalásokon jelentős előrehaladást értek el a hatalommegosztást és a gazdaságot érintő, valamint európai uniós kérdésekben. A tárgyalásokat kedden felfüggesztették, mert a szigetország törökök lakta északi részén elnökválasztást tartanak április 18-án.

"Meggyőződésünk, hogy kellő kitartással átfogó rendezést tudunk elérni" - hangzik a két vezető közös közleménye, amelyet Alexander Downer ENSZ-közvetítő olvasott fel.

A közvélemény-kutatók szerint Talat hátrányban van riválisa, Dervis Eroglu mögött, aki győzelme esetén - Hrisztofiasz szerint - "nagyon megnehezítené" a tárgyalásokat.

Az AP amerikai hírügynökség idézi Tim Potiert politikai elemzőt, aki szerint a keddi közlemény azt célozza, hogy a vontatottan haladó tárgyalásokkal elégedetlen közvéleménynek némi eredményt mutassanak fel. Ezáltal pedig Talat választási esélyein próbálnak javítani.

Az eddigi tárgyalásokon megállapodás született arról, hogy a föderációs berendezkedésű Ciprus két állam szövetségéből áll majd. Ezzel szemben Eroglu két külön állam laza partneri kapcsolatában gondolkodik. Utóbbit a görög ciprióták kategorikusan elutasítják, mert az bebetonozná a sziget megosztottságát.

Ciprus görögök lakta déli része 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, egy héttel azt követően, hogy április 24-én a ciprusi török közösség megszavazta a szigetország egyesítését, amelyet azonban a görög közösség ugyancsak referendumon elutasított.

Ciprus 1974-ben szakadt ketté, amikor egy görög puccskísérlet nyomán Törökország megszállta a sziget északi részét, hogy megakadályozza a mediterrán ország egyesülését Görögországgal. Észak-Ciprust egyedül Törökország ismeri el önálló államként.