Harminchatan haltak meg a moszkvai metróban történt reggeli robbantásokban

InfoRádió / MTI
2010. március 29. 07:58
Két robbantás történt hétfő kora reggel Moszkva belvárosában, a Lubjanka és a Park Kulturi állomásokon - közölte a rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője.

Robbantás történt a moszkvai metróban, a Kreml közvetlen közelében lévő Lubjanka állomáson hétfő reggel 24-en életüket vesztették a metró kocsijában és a peronon, majd egy második robbanás is történt a Park Kulturi állomáson, ugyancsak egy metrókocsiban, és az első hírek szerint ebben 12 ember halt meg.

A rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője szerint az első robbanás, moszkvai idő szerint 7 óra 52 perckor történt, a második 8.30-kor. Az elsőben a sérültek száma tíznél több. Tűz nem keletkezett az első robbanás nyomán.

Az ügyészség terrorcselekménynek minősítette a történteket. Feltehetően pokolgép robbant fel, amelyet fémdarabkákkal, vagy szögekkel töltöttek meg. Az Interfax hírügynökség a rendvédelmi szervektől úgy értesült, hogy öngyilkos merénylő követte el a robbantást, és "a terrorcselekmény következményeinek felszámolására" operatív stábot hoztak létre.

A reggeli csúcsforgalomban egyébként is kapacitása végső határán működő metró érintett vonalán, amely az egész várost átszeli, leállt a forgalom, az állomást lezárták. A központi Lubjanka téren a felszíni forgalmat is elterelik, mert a mentők, a rendkívüli helyzetek minisztériuma, a belügyi szervek és az ügyészség több tucat autója áll a helyszínen.

Moszkvában 2004-ben már elkövettek terrorakciót a metróban, akkor 40 ember vesztette életét.