Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Aránytalan előnyöket élveznek\" az uniós alkalmazottak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az uniós alkalmazottak fizetését vette górcső alá Berlinben a törvényhozás európai ügyekkel foglalkozó bizottsága, amely azt javasolja, hogy a képviselőház szólítsa fel a kormányt az uniós tisztségviselők fizetési rendszerének felülvizsgálására.

Az Európai Unió alkalmazottainak létszáma meghaladja a 45 ezret. A berlini törvényhozás európai bizottságának elnöke szerint ők aránytalanul nagy előnyöket élveznek, amit az átlagpolgárral nehéz megértetni. Főleg az uniós alkalmazottak utazási költségei és gyermekeik taníttatási pótléka terén kellene változtatni, mert - mint a bizottság elnöke fogalmazott - tarthatatlan, hogy az EU Brüsszelben dolgozó munkatársai évente hat nap rendkívüli szabadságot kapnak hazalátogatási célból, és még akkor is megkapják a család valamennyi tagja számára az útiköltséget, ha egyáltalán nem kelnek útra.

Bírálta azt is, hogy az alkalmazottak 26 évnél fiatalabb gyermekei - ha nem Belgiumban tanulnak - havonta közel 500 euró támogatásban részesülnek. Mindez milliárdokkal terheli az Európai Unió költségvetését, amelyet természetesen a tagállamoktól befolyó járulékokból fedeznek.

A berlini törvényhozás európai ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke utalt arra is, hogy az EU alkalmazottai már amúgy is olyan anyagi előnyöket élveznek, amelyek egyáltalán nem indokolják gyermekeik oktatásának szubvencionálását.