"A böjt időszaka az egyház számára a vezeklés időszakává vált"

InfoRádió / MTI
2010. március 29. 12:15
A német katolikus egyház több vezetője is prédikációjába emelte az elmúlt hetekben napvilágot látott szexuális bűncselekmények ügyét.

A müncheni érsek azt mondta, hogy a húsvét előtti böjt időszaka az egyház számára a vezeklés időszakává vált. A würzburgi püspök, súlyos bizalomvesztésről beszélt, és elsődleges feladatnak az egyházzal szembeni bizalom helyreállítását nevezte. A bambergi érsek általános megújulást sürgetett, ugyanakkor hangsúlyozta: könyörtelenül fel kell tárni, hogy mi vezetett a történtekhez.

A katolikus egyházon belül szerveződött Wir sind Kirche, vagyis Mi vagyunk az egyház nevű népi mozgalom a következmények vállalására szólított fel, emellett határozatban sürgette az egyházon belüli szexuális oktatás új alapokra helyezését, valamint hangsúlyozta: figyelemmel kísérik, hogy a német katolikus egyház által bejelentett megelőző, illetve az áldozatok megsegítését célzó intézkedéseket betartják-e.

Közben Ausztriában a katolikus egyház kezdeményezésére független vizsgálóbizottság alakult a a szexuális és gyermekbántalmazási esetek kivizsgálására. A testület a tervek szerint az áldozatok kárpótlásával is foglalkozik majd.